Stubbin viesti PAMille: Yhdessä sopiminen on aina parempi

Työmarkkinoiden pattitilanteen aukaisuun on odotettu hallitukselta selvää viestiä mahdollisista veronalennuksista.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin mukaan kaikki tehdään sen eteen, että veronkevennyksiä voidaan tehdä. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Olli Kuivaniemi, Mikko Isotalo / STT

Yhdessä sopiminen on aina parempi kuin riitely, viestittää valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) torstaina kokoontuvalle PAMin hallitukselle. Työmarkkinoiden pattitilanteen aukaisuun on odotettu hallitukselta selvää viestiä mahdollisista veronalennuksista. Torstai on yhteiskuntasopimuksen kannalta kriittinen päivä, kun kertaalleen punaista valoa yhteiskuntasopimukselle näyttäneen PAMin hallitus käsittelee sopimusta.

Viime perjantaina PAMin puheenjohtaja Ann Selin toivoi, että hallitus aikaistaisi arviotaan veronkevennyksistä, jotta kanta voitaisiin ottaa huomioon, kun PAMin hallitus käsittelee asiaa.

Onko mahdollista, että maan hallitukselta tulee vielä täsmennettyä viestiä ennen PAMin hallituksen kokousta?

– Pääministeri tulee keskustelemaan PAMin hallituksessa ja kyllä me olemme jatkuvasti käyneet taustalla keskusteluja. Toivottavasti ratkaisu löytyy myös PAMin näkökulmasta, Stubb sanoi Vero 2016 -päivien yhteydessä.

Stubbin mukaan kaikki tehdään sen eteen, että veronkevennyksiä voidaan tehdä. Hänen mukaansa keskeisin tarkastelupiste on ensi vuoden kevään puoliväliriihi. Ensi kuun kehysriihessä niitä ei pystytä tekemään.

– Muuten me paukkuisimme budjetin ja alijäämien kanssa niin pitkälle, että luottoluokitukset laskisivat lisää ja joutuisimme hyvin todennäköisesti myös komission liiallisen alijäämän menettelyn uhriksi, Stubb sanoi.

Hänen mukaansa yhteiskuntasopimuksen vaikutuksista tehdään nyt räknäykset ja uudet räknäykset tehdään, kun paikallinen sopiminen on viety sisään työehtosopimuksiin kesällä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo työmarkkinajohtajien kanssa käymiensä keskusteluiden pohjilta, että hallituksen perääntyminen määräaikaisten työntekijöiden aseman heikentämisessä voisi avata tilanteen. Hallituksen suunnitelmassa uudeksi työsopimuslaiksi esitetään, että määräaikaisen työntekijän työsopimus voidaan tehdä ilman perusteltua syytä.

– On monta liittoa, jolle määräaikaisuus on tärkeä kysymys, Rinne sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.