Tietosuojauudistus helpottaa kuluttajan mahdollisuuksia kilpailuttaa palveluntarjoaja

Esimerkiksi pankkien, vakuutusyhtiöiden ja terveydenhoitopalveluiden kilpailutus on tulevaisuudessa helpompaa ja nopeampaa. Timo Mustalampi

STT

EU:n tietosuojauudistus helpottaa kuluttajan mahdollisuuksia kilpailuttaa palveluntarjoajia, sanoo tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Uudistuksen myötä kuluttajalla on oikeus siirtää henkilötietonsa tietokannasta toiseen sellaisenaan. Näin esimerkiksi pankkien, vakuutusyhtiöiden ja terveydenhoitopalveluiden kilpailutus on tulevaisuudessa helpompaa ja nopeampaa.

– Yrityksille asiakkaan tiedot ovat kilpailuvaltti. Tiedollinen tasapaino lisääntyy, jos asiakas päättää siirtää tietonsa. Esimerkiksi lainatarjous voi lähteä halvemmalla toisesta pankista, ja kuluttaja äänestää jaloillaan, Aarnio sanoo.

Aarnion mukaan tietoja ei välttämättä tarvitse kierrättää kuluttajan kautta, vaan kuluttaja voi pyytää palveluntarjoajaa lähettämään tiedot haluamaansa kohteeseen. Toisaalta esimerkiksi kuluttajalla on oikeus saada henkilötietonsa koneellisesti luettavassa muodossa myös itselleen.

Aarnion mukaan tietosiirtoa ei tapahdu ilman kuluttajan omaa pyyntöä.

– Kaikki tapahtuu itsemääräämisoikeuden nojalla, voit päättää minne tiedot lähetetään vai lähetetäänkö ollenkaan, Aarnio sanoo.

Rekisteröityjen henkilötietojen siirrettävyys järjestelmästä toiseen on yksi EU:n tietosuojauudistuksen keskeisistä muutoksista verrattuna nykyiseen.

Tietosuojapakettiin kuuluu yleisesti sovellettava tietosuoja-asetus ja direktiivi, jota lainvalvonta- ja oikeusviranomaiset soveltavat käsitellessään henkilötietoja. EU:n tietosuojauudistusta aletaan soveltaa vuonna 2018.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.