Sote-työryhmä: Valinnanvapauden piiriin myös erikoissairaanhoitoa

Valtio rahoittajana päättäisi, mitkä palvelut otetaan valinnanvapauden piiriin.

Hallituspuolueet ovat linjanneet, että vastaisuudessa potilas voi valita itse, meneekö hän julkiselle, yksityiselle vai kolmannen sektorin ylläpitämälle terveysasemalle. Tiina Mutila

STT

Sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapautta pohtiva työryhmä ehdottaa, että valinnanvapauden piiriin voitaisiin ottaa tarkasti määritelty erikoissairaanhoito. Tällaisia tarkkaan määriteltyjä palveluja olisivat muun muassa ennalta suunnitellut leikkaukset.

Työryhmän mukaan valtio rahoittajana päättäisi, mitkä palvelut otetaan valinnanvapauden piiriin. Valtio päättäisi myös, millä perusteilla voi päästä palveluntuottajaksi sekä mitkä ovat korvausperiaatteet tuottajille ja millaiset ovat asiakasmaksut. Korvaukset ja asiakasmaksut olisivat tuottajista riippumatta samat.

Maakunnat järjestäjinä varmistaisivat, että kaikki asukkaat saavat tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalvelut. Korvaukset ja maksut olisivat samat tuottajista riippumatta.

Professori Mats Brommelsin johtama työryhmä luovuttaa väliraporttinsa perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle (kesk.). Selvitysryhmä laatii lopullisen esityksensä toukokuun loppuun mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.