Suomen luottoluokitus voi tänään olla jälleen liipaisimella

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich pitää luokituksen pysymisestä ennallaan todennäköisempänä.

Suomen luottoluokitus voi tänään olla jälleen liipaisimella. Tänään perjantaina on luottoluokittaja Fitchin ennakkoon ilmoitettu luokituspäivä, jolloin se mahdollisesti voi tehdä päätöksiä Suomen luottoluokitusta. Suomella on edelleen paras kolmen A:n luottoluokitus Fitchiltä, tosin negatiivisin näkymin.

Nordean pääanalyytikon Jan von Gerichin mukaan Suomen luottoluokitusten suunta on alaspäin, mutta on hyvin vaikea ennakoida pudottaako Fitch tänään Suomen luottoluokitusta.

– Se ei ole selkeä päätös. Kallistuisin sen kannalle, että Fitch pitää luokituksen ennallaan. Yhteiskuntasopimus ei ole romahtanut niin, että sen perusteella luokitusta laskettaisiin. Lisäksi historiallisia talouskasvulukuja on ennusteisiin nähden hieman korjattu ylöspäin, joten sekään ei tue luokituksen laskua, von Gerich sanoo.

Fitchin lisäksi Suomella on paras kolmen A:n luottoluokitus myös luottoluokittaja Moody'silta. Kolmas suuri luottoluokittaja Standard & Poor's on laskenut Suomen luottoluokituksen tasolle AA+.

Valtionlainojen korot ovat painuneet historiallisen alas, ja Suomen valtiolainojen korot ovat painuneet markkinoilla osittain jopa negatiivisiksi. Tämän takia luottoluokituksen mahdollisella laskulla tuskin olisi suuria välittömiä seurauksia.

– Fitch varmasti tulee kommentoimaan tätä yhteiskuntasopimussotkua, ja on mielenkiintoista nähdä mitä ulkopuolelta sanotaan tästä. Suomen sisältä tämä ei kovin hyvältä näytä. Jos meillä olisi suomalainen luottoluokittaja, se voisi olla valmiimpi laskemaan luokitusta. Suuret luottoluokittajat harvemmin reagoivat nopeisiin muutoksiin, kuten yhteiskuntasopimuksen käänteisiin, Von Gerich sanoo.

Vaikka luottoluokitus Fitchillä nyt säilyisikin, Von Gerichin mukaan Suomen pitäisi tehdä hyvin paljon, että luottoluokitus pysyisi ennallaan myös jatkossa.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut