Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tiesitkö tämän: Näin paljon tahnaa kuuluu käyttää hampaiden harjaamiseen

Suunterveyteen liittyvät asiat ovat suomalaisilla varsin hyvin hallinnassa.

Aikuisille ja yli 6-vuotiaille lapsille riittää noin herneen verran hammastahnaa. Akseli Muraja

Iida Muhonen

Hampaat pitää pestä kahdesti päivässä, sen taitaa tietää jokainen. Mutta miten paljon sitä hammastahnaa pitää harjaan laittaa?

– Yleensä hammastahnaa laitetaan noin herneenkokoinen määrä, Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri Nora Savanheimo kertoo.

Tarkkojen Käypä hoito -suositusten mukaan yli kuusivuotiaille suositellaan 0,5–2 senttimetrin hammastahnanokaretta. Kolmesta ikävuodesta viiteen vuoteen riittää oman pikkusormen kynnen verran tahnaa.

– Myös alle kolmevuotiaille suositellaan kahta harjauskertaa päivässä, mutta vain kerran hammastahnan kanssa, jota sipaistaan harjaan vain vähän. Heillä pitäisi olla tahnassa matalampi fluoripitoisuus.

Suunterveyteen liittyvät asiat ovat suomalaisilla varsin hyvin hallinnassa. Jonkin verran Hammaslääkäriliiton asiantuntijoilta kuitenkin kysytään esimerkiksi lasten hammasterveyteen liittyvistä asioista.

Alle kolmevuotiaiden osalta hammashoitosuosituksen muuttuivat vuonna 2014, jolloin ryhdyttiin suosittelemaan vain yhtä tahnallista pesukertaa.

– Varsinkin kun nämä alle kolmevuotiaiden suositukset muuttuivat, niin kysymyksiä tuli. Vanhemmat ovat valveutuneita näissä asioista.

Mitä haittaa liiallisesta tai liian vähäisestä hammastahnan käytöstä on?

– Jos hammastahnaa käyttää merkittävästi vähemmän, niin ei saa fluoria tarpeeksi. Jos tahnaa käyttää liikaa, on vaarana, että hampaisiin tulee niin sanottua fluoroosia eli vaaleita laikkuja.

– Jos lapsi vahingossa syö hammastahnaa, niin fluoria on mahdollista saada myrkyllinen määrä.

Hammastahnamainoksissa tahnaa on puristettu usein koko harjan mitalla. Syy saattaa liittyä siihen, miltä harjan ja tahnan halutaan mainoksessa näyttävän.

– En ole hetkeen katsonut tuolla silmällä mainoksia, mutta ainakin aiemmin sitä tursotettiin reilusti. Eivät mainosten tekijät välttämättä tiedä näistä suosituksista.

Kumpi on tärkeämpi hammashoidossa: hammasharja vai hammastahna?

– Sanoisin, että harjaaminen on tärkeämpää. Ilman harjausta hampaisiin jää plakkia, eikä hammastahna pääse vaikuttamaan hampaan pinnalle. Kumpikaan ei yksinään kuitenkaan riitä pitkällä tähtäimellä, Savanheimo sanoo.

Lähde: Hammaslääkäriliitto

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut