Professori: Yhteiskuntasopimuksen kriisilausekkeen soveltaminen monimutkaista

Teppo Koskinen

Yhteiskuntasopimusluonnokseen sisältyvä kriisilauseke ei ole yksinkertainen työkalu, sanoo Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen.

Kriisilausekkeen avulla vaikeuksissa olevassa yrityksessä voitaisiin sopia työehtosopimuksesta poikkeavista toimista, esimerkiksi palkkojen alentamisesta tai korotuksista luopumisista, jos niiden avulla yritys selviytyisi vaikeuksistaan.

Kriisilauseke on käytössä esimerkiksi Saksassa. Sen vastapainona työntekijöiden edustus yrityksen päättävissä elimissä on paljon Suomea laajempi, Koskinen kertoo.

Joissain yksittäisissä tapauksissa kriisilauseketta on sovellettu Suomessakin. Kokemuksen perusteella voi sanoa, ettei kriisilauseke vastaa siihen liittyviä yleisiä mielikuvia, Koskinen sanoo.

Kriisilauseke ei esimerkiksi avaa automaattisesti ovia siihen, että työnantajat voisivat heppoisin perustein vaatia palkanalennuksia. Työntekijöilläkin on omat painostuskeinonsa, Koskinen muistuttaa.

– Vaikeusastetta siinä riittää, vaikka moni varmasti odottaa yksinkertaista työkalua. On esimerkiksi problemaattista, kuka sopimuksen laatii. Siinä ovat mukaan luottamusmiehet, työntekijöiden lakimiehet ja työnantajien lakimiehet, eikä tällaisten tekeminen ole kenellekään mitenkään jokapäiväistä, Koskinen sanoo.

– Lakimiehetkin ovat vaikeuksissa, että miten se tehdään. Sopimukseen pitää tehdä kaikenlaisia turvalausekkeita esimerkiksi siitä, milloin tilanne palautetaan ennalleen.

On ratkaistava myös, missä vaiheessa kriisilauseketta käytetään. Yleensä ensin on käytettävä "kaikki muut keinot", Koskinen sanoo.

– Se tarkoittaa esimerkiksi lomautuksia ja irtisanomisia. Onko esimerkiksi irtisanomiset tehtävä ensin, vai onko kriisilausekkeen käyttäminen vaihtoehto irtisanomisille, Koskinen hahmottelee kriisilausekkeen ongelmia.

Koskinen korostaa puhuvansa yhteiskuntasopimuksesta yleisellä tasolla julkisuudessa olleiden tietojen varassa.

Äsken julkaistuun yhteiskuntasopimusluonnokseen sisältyy maininta myös luottamushenkilöiden toimenkuvan kehittämisestä niin, että se vastaa paikallisen sopimisen vaatimuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut