Villiintyneitä kissalaumoja löytyy yhä enemmän

Osaksi tai kokonaan villiintyneissä kissalaumoissa saattaa olla usein kymmeniä, joskus jopa yli sata kissaa.

Kaikille terveille tai hoidettavissa oleville, kesyyntyville ja lemmikiksi kelpaaville löytökissoille pyritään löytämään koti, Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto kertoo. Kuva eläinten turvakodista. KSML / Esa Jokinen

Teppo Koskinen

Isot villiintyneet kissalaumat työllistävät eläinsuojelua tekeviä tahoja yhä enemmän, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto kertoo.

Sen lisäksi, että kissalaumoja löydetään yhä enemmän, ovat löytyvät laumat myös usein entistä suurempia. Osaksi tai kokonaan villiintyneissä kissalaumoissa saattaa olla usein kymmeniä, joskus jopa yli sata kissaa.

Villiintyneellä kissalaumalla eli kissapopulaatiolla tarkoitetaan suurta joukkoa hallitsemattomasti lisääntyviä kissoja, jotka asuvat esimerkiksi tietyssä pihapiirissä.

Isoista kissalaumoista on haittaa monella tavalla. Laumoissa elävillä kissoilla on paljon tarttuvia tauteja, sisäsiittoisuudesta johtuvia epämuodostumia, aliravitsemusta sekä sisä- ja ulkoloisia. Loiset voivat levitä laumoista myös ihmisiin, ja ympäröivälle luonnolle kissalaumasta on esimerkiksi lintujen pesimäaikaan paljon haittaa, SEY:n vapaaehtoinen eläinsuojeluneuvoja Mira Ekholm-Martikainen kertoo.

Kissat eivät myöskään selviä Suomen talvesta. Kissoilta tavataan usein paleltumia, ja esimerkiksi sairaan kissan on erittäin vaikeaa saada talvella ravintoa.

Isoissa laumoissa pitkään eläneitä kissoja ei yleensä saada enää kesytettyä. Nuoremmat yksilöt voivat vielä sosiaalistua lemmikeiksi. Jos eläin on sairas ja villiintynyt, on usein eläinsuojeluteko lopettaa se, SEY sanoo.

Ihmisten kasvanut tietoisuus kissalaumoista ja niihin liittyvistä ongelmista sekä aiempaa suurempi herkkyys ilmoittaa laumoista selittävät osittain sen, miksi kissalaumoja tulee entistä enemmän eläinsuojelun tietoon, SEY arvelee.

Kissalauma alkaa tyypillisesti kasvaa pihapiiriin tulleesta kissasta, jota aletaan ruokkia. Kissa on nopeasti lisääntyvä eläin, ja kissalauma saattaa pian kasvaa useita kymmeniä yksilöitä käsittäväksi.

Holtittomasti kasvavan lauman syntymisen taustalla on usein inhimillistä hätää tai henkistä pahoinvointia, Ekholm-Martikainen sanoo.

– Suurin osa tapauksista on tällaisia. Ihminen ei halua nähdä ongelmaa, ja eläimiä voidaan alkaa pitää elämänsisältönä. Usein mukana on esimerkiksi yksinäisyyttä ja muita ongelmia.

Jos kissalauma on ongelma, pyritään samalla huolehtimaan myös laumaa ylläpitäneestä tai lauman kanssa eläneestä ihmisestä, Ekholm-Martikainen vakuuttaa.

Holtittomasti lisääntyvää ja villiintynyttä kissalaumaa epäiltäessä on hyvä olla yhteydessä joko alueen valvontaeläinlääkäriin tai esimerkiksi SEY:n eläinsuojeluneuvojaan.

SEY:n mukaan tehokkaimpina keinoina kissalaumojen ehkäisemiseksi pidetään ulkoilevien kissojen leikkauttamista, kissojen pakollista tunnistusmerkintää ja omistajatietojen rekisteröintiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.