Yhteiskuntasopimus puhutti kyselytunnilla – "Jokainen hallituspuolue sitoutunut 4 miljardin leikkauksiin"

Hallitukselta tivattiin eduskunnan kyselytunnilla, onko yhteiskuntasopimuksen päälle tulossa vielä lisäsäästöjä kehysriihessä.

Valtionvarainministeri Alexander Stubb (vas.) ja pääministeri Juha Sipilä. Jussi Nukari / Lehtikuva

STT / Sanna Nikula

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan kevään kehysriihessä esillä ovat hallitusohjelmassa linjatut säästötoimet, ei uusia niiden lisäksi.

Hallitukselta tivattiin eduskunnan kyselytunnilla, onko yhteiskuntasopimuksen päälle tulossa vielä lisäsäästöjä kehysriihessä.

– Neljän miljardin euron leikkauksiin on jokainen hallituspuolue sitoutunut, lisäksi on kahden miljardin euron toimet siihen, että saadaan kasvu ja työllisyys liikkeelle, sekä neljän miljardin edestä reformeja, jotka tähtäävät pidemmän aikavälin uudistuksiin ja talouden säästöihin, Sipilä sanoi.

Sipilän mukaan lähtökohta on, että yhteiskuntasopimukseen liittyvät lisäsäästöt voidaan jättää toteuttamatta, mutta se selviää vasta kesäkuussa, kun nähdään liittokohtaisten sopimusten todellinen sisältö.

– Kokonaisveroaste ei nouse, ja tavoite on, ettei työn verotuskaan nouse, sanoi valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.).

Stubbin mukaan ratkaisu heikentää hetkellisesti ostovoimaa, mutta tavoite on, että uusien työpaikkojen myötä veroja jossain vaiheessa pystytään keventämään.

Yhteiskuntasopimus sai risuja lähinnä siitä, että se rokottaa eniten julkisella sektorilla työskentelevien naisten palkkapussia. Sipilä painotti, että ratkaisun ovat tehneet työmarkkinajärjestöt, ei hallitus.

Tärkeintä hallituksen mielestä on se, että yhteiskuntasopimus tuo lisää 35 000–40 000 työpaikkaa. Sipilä vetosi yrityksiin, että ne myös käyttävät hyödyn investointeihin ja työpaikkoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.