Opettajat, teillä on merkitystä!

Inka Mäkelä

Kohta 11 vuotta opiskeluja takana, eikä loppua näy. Yläkoulun päättyessä sitä ajatteli, että vau, nyt se on ohi. Kesän jälkeen jatkoin lukioon. Lukion jälkeen moni varmasti ajattelee, että no nyt se on ohi! Mutta kesän jälkeen opiskelu jatkuu taas jossakin muualla.

Koulutus vie elämästämme paljon aikaa. Olemme koulussa noin 30 tuntia viikossa ja ainakin 12 vuotta, mikä tekee karkeasti laskettuna 15 120 tuntia. Mutta tämän jälkeen vasta oikea opiskelu alkaakin, nimittäin työn opiskelu. Nykyään moni kouluttautuu myös toiseen ammattiin. Jossain välissä käydään myös vielä autokoulua.

Opettajilla on suurempi merkitys nuoren elämään, kuin edes osaa ajatella. Saatamme nähdä päivän aikana erilaisia opettajia enemmän kuin vanhempiamme.

Kahdeksan tunnin koulupäivän jälkeen suuntaamme suoraan harrastuksiin, jossa omassa tapauksessani vastassa on tanssinopettaja.

Hyvä opettaja herättää kiinnostuksen kyseiseen aineeseen, mutta joku saattaa myös tukahduttaa sen.

Osaisinko niin hyvin ruotsia, jos sen opetuksen alkaessa meillä ei olisi ollut hyvä opettaja? Olisiko matikka yksi lempiaineistani lukiossa, jos meillä olisi joku toisenlainen opettaja? Jatkaisinko enää innokkaasti jazztanssia, jos opettaja huutaisi ja mollaisi jatkuvasti? Joskus hyvä opettaja saa tylsän aineen vaikuttamaan mielenkiintoisemmalta.

Opettajilla on suuri vaikutus opiskelun sujuvuuteen, mutta nuoren täytyy ottaa vastuuta opiskelustaan myös itse. Parhaimmillaan opettaja voi saada nuoren innostumaan aiheesta, mutta omia tavoitteitaan ei kuitenkaan kannata unohtaa, vaikka opetustapa ei tuntuisi ihan omimmalta.

Kirjoittaja opiskelee Schildtin lukion toisella vuositasolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut