Street Fighter V

Jarmo Pitkänen

Kahdeksankymmentäluvulla parhaat pelit löytyivät pelihallista. Kolikoilla toimivat peliautomaatit toivat pelaajille tehoa ja näyttävyyttä, johon kotibudjetilla ei ollut mahdollisuutta. Suosituimpiin automaatteihin kuuluivat tappelupelit, jotka levisivät myöhemmin myös kotikonsoleille.

Viime konsolisukupolven tappelupelitarjontaa hallitsi Capcomin Street Fighter. Vaikka kilpailevat Virtual Fighter- ja Tekken-pelisarjat vyöryttivät markkinoille potentiaalisia kilpailijoita, Capcom onnistui tarjoamaan pelaajille parhaan kokonaispaketin.

Loistavasta menestyksestä johtuen paineet pelisarjan jatko-osalle ovat korkealla. Pelaajien malttamattomuutta lisää uutuusosaa kehittävän Capcomin historia, johon mahtuu ajattomien klassikoiden lisäksi myös ilottomia floppeja.

Pelisarjan ystävien onneksi japanilaiset ovat pitäneet päänsä kylmänä: Street Fighter V on mainio tappelupeli. Sarjan ystävät tuntevat olonsa nopeasti kotoisaksi. Siitä huolimatta tekijät ovat uskaltautuneet uudistamaan konseptia juuri sen verran, että kokonaisuus tuntuu raikkaalta ja tuoreelta.

Ulkoisesti Street Fighter V koreilee piirrosmaisilla pelihahmoilla ja upeilla taustamaisemillaan. Artistinen tyyli sopii peliin loistavasti ja korostaa hahmojen erittäin taitavaa ja sulavaa animointia. Eri tappeluliikkeiden yhdistelmissä liikeradat ovat monimutkaisia, mutta hahmojen liikkeet tarkkoja.

Sama pätee pelituntumaan: ohjattavuus on edelleen pelisarjan vahvuus. Vaikka oman pelihahmon luotsauksen perusteet oppii nopeasti, kaikkien mahdollisuuksien ja yhdistelmähyökkäysten hallinta vaatii kymmenien tuntien harjoittelun. Mahdollisuus jatkuvaan kehittymiseen pitää mielenkiinnon korkealla. Vaikka konevastustajien ruuti loppuu nopeasti, nettipeliareenoilta haastavia vastustajia löytynee jatkossa runsaasti.

Capcom yhdistelee pelisarjan viidennessä osassa perinteitä ja uusia ideoita. Perusversio esittelee joukon uusia pelihahmoja, mutta palauttaa samalla mukaan monia aikaisempien osien suosikkeja.

Jokaisella taistelijalla on omat vahvuutensa, joiden hyödyntäminen vaatii pelaajalta taitoa ja pelisilmää.

Lisää hahmoja luvataan myöhemmin maksullisen lisäsisältöpaketin muodossa.

Mätkinnän lomassa pelaajille esitettävät tarinakuviot jäävät köykäiseksi. Vaikka jokainen pelihahmo on kerronnan polttopisteessä vuorollaan, taistelijat motiiveineen jäävät pelaajalle kaukaiseksi. Puute ei kuitenkaan vaivaa pitkään: tappelupelissä juonikuviot ovat aina enemmän tai vähemmän päälle liimattuja lisäkrumeluureja.

Loistavan ohjattavuuden, hyvän äänimaailman ja näyttävän toteutuksen summana on nautinnollinen taistelupeli, jota voi suositella kaikille lajityypin ystäville.

Street Fighter V lunastaa kovat odotukset, mutta vasta aika näyttää, onnistuuko Capcom toistamaan saavutuksensa konsolisukupolven parhaimman tappelupelin tittelistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.