Mein Kampf ilmestyy Saksassa 70 vuoden tauon jälkeen

Saksassa ilmestyy perjantaina kirja, jota on vuosikymmenet säilytetty vaarallisuutensa takia Baijerin kansalliskirjaston "myrkkykaapissa". Tähän asti sitä on päässyt lukemaan vain henkilöt, joiden taustat on tutkittu tarkasti. Kirja on Adolf HitlerinMein Kampf (Taisteluni).

Näköispainosta Mein Kampfista ei nyt kuitenkaan julkaista. Kirja on paisunut alkuperäisestä 700-sivuisesta noin 2 000-sivuiseksi tieteelliseksi laitokseksi, sillä Münchenin nykyhistorian instituutin tutkijat ovat varustaneet Hitlerin rasistiset ja antisemitistiset mielipiteet selityksin ja huomautuksin.

– Kirjan tarkoituksena on purkaa asiantuntevasti Hitlerin propaganda ja siten horjuttaa kirjan yhä symbolista voimaa, instituutti kertoo.

Uusi painos paljastaa instituutin mukaan natsi-ideologian "valheet, puolitotuudet ja turmeltuneet vuodatukset".

Mein Kampf -kirja ei ole ilmestynyt Saksassa seitsemään vuosikymmeneen. Toisen maailmansodan jälkeen liittoutuneet siirsivät kirjan tekijänoikeudet Baijerin osavaltiolle, joka on tähän asti kieltänyt uusintapainokset. Saksan lain mukaan tekijänoikeudet kuitenkin umpeutuvat 70 vuodessa, ja tämä toteutui Mein Kampfin kohdalla vuodenvaihteessa.

Natsiajan ja holokaustin perinnön kanssa yhä kipuilevassa Saksassa Mein Kampfin ilmestyminen on jakanut mielipiteitä, myös juutalaisyhteisöjen parissa.

Saksan opettajajärjestö haluaisi, että tutkijoiden kommentoima Mein Kampf lisättäisiin opetusohjelmaan, jotta lapsia voitaisiin suojella poliittisilta ääriaatteilta. Järjestö ehdottaa, että yli 16-vuotiaille opetettaisiin kirjasta tarkoin valittuja tekstikatkelmia.

Saksan juutalaisten keskusneuvosto katsoo, että Mein Kampfin julkaiseminen alkuperäisessä muodossaan pitäisi edelleen kieltää. Sen sijaan tutkijoiden selityksin varustettua versiota neuvosto ei vastusta, koska Mein Kampf on tärkeässä osassa tutkittaessa kansallissosialismia ja holokaustia.

– Siksi emme vastusta, että tutkimuksen ja opetuksen käytettävissä on kriittinen versio, jossa verrataan Hitlerin rasistisia teorioita tieteellisiin tuloksiin, sanoo keskusneuvoston puheenjohtaja Josef Schuster.

Münchenin juutalaisyhteisön johtaja Charlotte Knobloch on eri mieltä. Hän muistuttaa, että Saksan kouluissa on varattu vain vähän aikaa natsismin, holokaustin ja toisen maailmansodan historian opiskeluun.

– Ei ole mitään järkeä kuluttaa näitä muutamia tunteja lukemalla tuota kuvottavaa, vihan täyttämää ja antisemitististä kirjaa, Knobloch toteaa.

Myös poliittisesti Mein Kampfin uuden version ilmestyminen on ollut Saksassa kuuma peruna. Esimerkiksi Baijerin osavaltio oli alun perin luvannut tukea julkaisemista puolella miljoonalla eurolla. Tästä kuitenkin luovuttiin, kun holokaustista selvinneet olivat kritisoineet asiaa Israelissa vuonna 2012 vierailleelle Baijerin pääministerille.

Vuonna 2014 Saksan liittotasavallan ja osavaltioiden oikeusministerit sopivat, että Mein Kampfin uusintapainokset ilman selityksiä estetään kiihotusta koskevan lain perusteella.

Lähteinä mm. AFP, Telegraph, Washington Post, BBC, CNN, Handelsblatt, Haaretz, New York Times.

Lue lisää aiheesta

Mainos: RTV Jyväskylä

Mainos: Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut

Etusivulla nyt

Mainos: Keskisuomalainen

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut