Ruotsin ulkoministeri: Suomessa pelkoa Ruotsin turvallisuuspolitiikan äkillisestä muutoksesta

Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin mukaan Suomessa on pelkoa siitä, että Ruotsi tekisi äkillisesti muutoksia turvallisuuspoliittiseen linjaansa ilman yhteistyötä Suomen kanssa. Wallström kertoo tehneensä havainnon Suomessa vieraillessaan.

– On tärkeää, että teemme läheistä yhteistyötä näissä kysymyksissä. Meidän pitää yrittää pitää yhteinen linja niin pitkälle kuin mahdollista, sanoi Wallström medialle turvallisuus- ja puolustuskonferenssissa Ruotsin Sälenissä.

Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja Ruotsin pääministeri, sosiaalidemokraattien Stefan Löfven korostivat tänään lehtikirjoituksessaan sotilaallista liittoutumattomuutta sekä pitkäjänteisyyttä.

– Suomen ja Ruotsin sotilaallinen liittoutumattomuus on hyvin uskottavaa. Emme usko äkkikäännöksiin turvallisuuspolitiikassa, Sipilä ja Löfven kirjoittivat Lännen Median lehdissä ja Ruotsissa Dagens Nyheterissä.

Wallströmiltä kysyttiin Sälenissä pääministerien lehtikirjoituksen taustasta ja ajoituksesta. Sälenin konferenssin lisäksi ulkoministeri viittasi vastauksessaan myös muun muassa Ruotsin sisäpoliittiseen keskusteluun.

– Ruotsissa oppositiopuolueiden keskuudessa on tapahtunut kannanmuutos, ja esimerkiksi (Ruotsin) keskustapuolue on vaihtanut linjaa, mainitsi sosiaalidemokraatteja edustava Wallström puheenvuorossaan.

Ruotsin neljän porvaripuolueen rintama asettui viime syksynä kokonaisuudessaan Nato-jäsenyyden kannalle, joukossa myös liberaali keskustapuolue.

Sosiaalidemokraattien johtama punavihreä vähemmistöhallitus on kaiken aikaa ollut Nato-jäsenyyttä vastaan.

Wallströmin mukaan Ruotsin Nato-jäsenyys ei lieventäisi jännitteitä nykyisessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa. Hän pitää sotilaallista liittoutumattomuutta Ruotsin turvallisuuspolitiikan perustana.

– Sotilaalliseen liittoutumattomuuteen kuuluu kaksi peruspilaria: yhteistyö sekä uskottava oma kansallinen puolustus, sanoi Wallström.

Turvallisuuskonferenssi jatkuu Ruotsin Sälenissä tiistaihin asti. Suomesta tapahtumaan osallistuu maanantaina Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut