6 keväistä ohjetta: Näin pysyt hengissä

Jäihin pudonneen pelastaminen hyisestä vedestä on uroteko, mutta hengenvaarallisilta tilanteilta välttyminen on yllättävän helppoa. Pauli Yksjärvi

Pauliina Salminen

Kevään tullessa jääkerros ohenee auringonpaisteen ja plussakelien myötä. Jäällä voi liikkua talvella turvallisin mielin, kun tietää, että jalkojen alla on riittävän paksua jäätä ja on varautunut mahdolliseen molskahdukseen etukäteen.

Jäihin pudonneen pelastaminen hyisestä vedestä on uroteko, mutta hengenvaarallisilta tilanteilta välttyminen on yllättävän helppoa. Vakuutusyhtiö If muistuttaa jäällä liikkumisen turvanikseistä.

Jään paksuus kannattaa aina varmistaa ennen jäällä liikkumista.  Varmin tapa varmistua jään paksuudesta, on mitata se itse kairaamalla jäähän reikä sellaisesta kohdasta vesistöä, jossa ei ole virtauksia. Rannoilla, virtauskohdissa ja siltojen alla kulkemista tulee välttää.

Vaaratilanteisiin kannattaa myös varautua. Näillä ohjeilla selviät kevätjäillä:

1. Jäälle ei kannata lähteä liikkumaan itsekseen. Kaveri tuo lisäturvaa, sillä yhdessä jäällä liikkuessa joku on auttamassa toista pois kylmästä vedestä.

2. Kännykkä kannattaa sujauttaa jäälle lähtiessä vedenkestävään suojapussiin, jotta kännykkä toimii, vaikka se olisi käväissyt vedessä.

3. Pidä aina jäällä liikkuessa mukana jäänaskalit, jotka roikkuvat oikeaoppisesti kaulassa. Jäihin pudotessa harmittaa vietävästi, jos naskalit ovat taskussa vetoketjun takana. Naskaleissa on usein myös pilli, johon puhaltamalla voi herättää toisten jäällä liikkujien huomion.

4. Mukana on hyvä olla naskalien lisäksi myös jotain kättä pidempää, jolla voi auttaa jäihin pudonnutta pois vedestä.

5. Kaverin kanssa ei kannata kulkea jäällä liian lähekkäin, koska saatatte jään pettäessä olla nopeasti kummatkin samassa avannossa. Jos kaveri putoaa jäihin, älä ryntää liian lähelle avantoa.

6. Jos putoat jäihin itse eikä kaveria ole lähellä, huuda apua heti. Vaikka pääsisitkin nopeasti omin avuin pois vedestä, vaatteesi ovat märät ja kehostasi karkaa lämpöä, kunnes olet saanut märät vaatteet pois päältä. Toisen henkilön apu ja tuki ovat varmasti pelästymisen jälkeen tarpeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.