Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomuksen puheenjohtajakisa: Toiselle kierrokselle Risikko ja Stubb

Alexander Stubb voitti ensimmäisen kierroksen kokoomuksen puheenjohtajaäänestyksessä Lahdessa. Toiseksi tuli Paula Risikko ja Jan Vapaavuori putosi toiselta kierrokselta.

Toinen kierros käydään nyt Stubbin ja Risikon välillä.

Alexander Stubb sai ensimmäisellä kierroksella 337 ääntä, Jan Vapaavuori 258,8 ääntä ja Paula Risikko 266,4 ääntä.

Stubb on profiloitunut kokoomuksen puheenjohtajakamppailussa kansainvälisyyttä korostavaksi arvoliberaaliksi positiivisuusihmiseksi. Stubb on puheenjohtajaehdokkaista selvästi liberaalein ja toisaalta oikeistolaisin. Hän haluaa viedä Suomen Naton jäseneksi.

Vaikka Stubb on leimallisesti helsinkiläinen, hän saa kannatusta kokoomusväestä ympäri Suomen. Stubbin suuri kansansuosio vaaleissa on monen kokoomuslaisen mielestä merkittävä asia. Hän saattaisi johdottaa puoluetta voittoon vaaleissa.

Risikko on ehdokkaista konservatiivisin ja perinteisin. Hän on keskilinjan kokoomuslainen. Eteläpohjalaisena hän korostaa koko maan yhtäaikaista kehittämistä. Risikko saa tukea kokoomusnaisten ja maakuntien kokoomuslaisten parista.

Risikon heikkous on tietty epävarmuus. Hän ei puheenjohtajakampanjassa aina onnistunut lausunnoissaan, vaikka suurelle salille hän onkin karismaattinen juhlapuhuja.

Vapaavuori halusi esiintyä koko puheenjohtajakisan ajan kuin valtiomies. Hän korosti talouspolitiikan vastuullisuutta ja kokoomuslaisia arvoja. Vapaavuori on pitkäaikainen Helsingin kaupungin kuntapoliitikko.

Hänen ajattelunsa on sanottu olevan liian pääkaupunkilaista. Vapaavuoren kannatus on vahvaa pääkaupunkiseudulla ja eteläisessä Suomessa. Vapaavuoren heikkoutena on pidetty hänen olemuksessaan olevaa yrmeyttä ja nuoruuden pahoinpitely- sekä varkaustuomiota.