Vesikirpulla pääsee lentäen pitkin veden pintaa – katso hauska video

Petri Haapala

Johan on erikoisen näköinen laite. Antti Ticklén seisoo keskittyneenä toinen jalka alumiinihäkkyrän päällä ja potkaisee sen laiturin päästä liikkeelle. Samalla hän aloittaa vimmatun pumppaamisen jaloillaan. Laite ei pelkästään pysy Leinosenlammen pinnalla, vaan kiitää kovaa vauhtia eteenpäin. Sehän pomppii kuin jättimäinen vesikirppu.

Ticklén pumppaa parin minuutin ajan kahdeksikkoa laiturinsa edessä. Sitten hän vapauttaa laitteen loppuliukuun ja pomppaa itse selkä edellä veteen. Vesikirppu vajoaa kahluusyvyyteen laiturin viereen.

Lopuksi Ticklén kantaa laitteensa laiturille. Ticklen on erinomaisen hyvässä kunnossa, mutta puhaltelee silti vähän aikaa lenkin jälkeen.

- Huh huh! Tämä se on oikeata pikakuntoilua. Ja katsojille ei hupaisampaa nähtävää varmasti ole, Ticklén puhkuu ja naureskelee.

- Jos puolitoista minuuttia tällä tärryyttää menemään, niin aika hyväkuntoinen on.

Ticklén innostui englanninkielellä aquaskipperiksi kutsuttavasta laitteesta nähtyään siitä nettivideon. Vesikirppu on nyt hänellä kolmatta kesää. Laite löytyi joensuulaisesta rautakaupasta.

- Päätin heti videon nähtyäni, että tuollainen on heti hommattava. Pidän haasteista. Ja tämä on sitä paitsi ekologinen ja hiljainen laji, tästä ei aiheudu ympäristölle mitään ongelmia.

Ticklénin tietojen mukaan laite on kehitetty viitisentoista vuotta sitten, ja se on saavuttanut maailmalla suosiota. Suomessa vesikirppu ei ole vielä erityisen tunnettu vesiurheiluväline.

- Suomalaiset eivät ole vielä löytäneet tätä harrastusta. Olen lukenut, että Suomessa on myyty noin sata laitetta.

- Tämä vaatii hapenottoa, ihan kuin juoksisi. Huippukovaa kuntoilua, maitohappolaitehan tämä on, Ticklén kehuu.

Ticklén, 56, oli nuorempana huippuhiihtäjä, nykyään hänet tunnetaan mottimestarina, monipuolisena liikkujana ja keksijänä. Hän on ollut mukana kehittelemässä ja esittelemässä Heikki Kärnän keksimää vipukirvestä.

Erilaisten keksintöjen pohdiskelusta kumpusi hänen intonsa myös uutta vesiurheiluvälinettä kohtaan.

- Laitteen tekniikka perustuu lentämisen tekniikkaan. Vesi on ilmaa tiiviimpää, mutta kyllä tälläkin pystyy sakkaamaan, aivan kuten lentokoneella. Jos paino on sisäsiivellä kaarrettaessa, vesikirppu sakkaa sivulle. Kaarrettaessa on kallistettava ulkokurviin päin, painvastoin kuin pyöräilyssä, Ticklén sanoo.

Ticklén jakaa vesikirpulla ajamisen neljään vaiheeseen.

- Lähtö on kriittinen vaihe. Sen jälkeen tulee varsinainen pumppaus, sitten loppuliuku ja sen jälkeen heittäytyminen. Tällä ei voi rantautua, ja lähdössäkin vettä on oltava vähintään kaksi metriä. Jos haluaa ajaa laituriin, laiturin oltava niin korkea, että etusiiveke jää laiturin alle.

Ticklén muistuttaa, että laitteella ei kannata lähteä ajelemaan kauas selälle. 11,5 kiloa painavaa alumiinilaitetta on hankala kannatella uimalla takaisin rantaan. Hän muistuttaa myös, että vesialue on ennen laitteen käyttöä tarkistettava. Vedessä ei saa olla kaisloja, roskia eikä kalanpyydyksiä tai rapumertoja.

- Siinähän olisi heti kuplukset ja narut solmussa tämän laitteen kanssa. Vedessä ei saa olla mitään oksia tai seipäitä, joihin voi teloa itsensä laitteen päältä pois hypätessään.

Ticklén ihastelee erityisesti vauhtia, johon vesikirpulla pääsee.

- Tämä on maailman nopein vedessä liikkuva kulkuneuvo ihmisen lihasvoimalla. Tämä menee polkupyörän vauhdilla vedessä.

- Sublautailu ei ole homma eikä mikään tähän verrattuna. Tässä tuntee lentävänsä, Ticklén hihkuu.

- Samaa tunnetta ei veden päällä voi muilla laitteilla saavuttaa. Vesisuksilla ollaan veneen hinauksessa eikä tehdä mitään muuta kuin pidetään kapulasta kiinni, surffilaudalla ollaan tasaisesti tuulen vietävänä. Tässä on itse omalla fysiikalla pidettävä laite veden pinnalla.

- Ei tämä välttämättä vaadi hyvää fyysistä kuntoa. Onhan se jo liuku se kymmenenkin metriä, mutta pitemmälle pääsee, jos on fysiikkaa, hän naureskelee.

Ticklén vakuttaa epäilijöille, että laite kyllä toimii ja pysyy pinnalla, vaikka kantavat siivekkeet näyttävätkin pieniltä.

- Siivekkeen yläpinnan virtaus on pienempi, josta tulee nostovaikutus. Jousen avulla tehtävä pumppaava liike on vaikutukseltaan kuin valaan pyrstö, se työntää laitetta eteenpäin. Moni ei usko, ennenkuin näkee.

Alle 12-vuotiaille laitteen käyttöä ei voi suositella, mutta Antti Ticklénin mukaan laite sopii muuten kenen tahansa käytettäväksi.

- Tyynessä kelissä on tietysti kaikkein helpointa harjoitella. Ja virrassa sakkausriski on suuri. En ole kokeillut, mutta näin oletan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.