Onko avoimessa kirkossa yhä tabuja?

Heljä Korpijoki

Viime aikojen mediakeskustelujen perusteella moni on voinut saada vaikutelman, että seurakunnissa ja kirkossa puhutaan jo ihan kaikista samoista asioista kuin muuallakin: äärimmäisinä esimerkkeinä vaikkapa insestistä tai homoudesta.

Pappien ammattiliiton Pappisliiton päivillä Jyväskylässä tällä viikolla asiaa – puhutaanko asioista todella vai luodaanko kirkossa vain näennäisyhteyttä – käsitteli muun muassa Suomen merimieskirkon pastori Kari Latvus, aiempi Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan dosentti ja ammattikorkeakoulun diakoniapiskelijoiden opettaja.

Nettijulkaisu Kirkonkellarin päätoimittajana toimiva Latvus katsoi, että uusi puhumisen vapautumisen kulttuuri, jonka digitaalinen tekniikka on tehnyt mahdolliseksi, on totta kai heijastunut kaikkeen muuhunkin.

–?Vielä 1990-luvulla piti olla vahva ja valtaa, että pystyi viestimään ja julkaisemaan. Nyt niin ei ole. Ei tarvita rahaa, että voi julkaista, kustantaa, puhua tai kirjoittaa, hän sanoi.

Pari vuotta sitten syntyneessä ”hitaassa mediassa”, Latvuksen luotsaamassa Kirkonkellarissa, yritetään muun muassa jäsentää ihmisten ympärillä riehuvaa maailmaa ja mediahässäkkää. Samoin siellä voidaan käsitellä perusteellisesti, vaikka 70?000 merkin verran, mitä tahansa asioita.

Tänä syksynä julkaisussa on katsottu tarpeelliseksi tulla hieman aiemmasta linjasta takaisinpäin, Latvus kertoo.

Kirkonkellarissa on aloitettu nopeat ja lyhyet uutiset.

– Viimeisimmät uutisista ovat käsitelleet esimerkiksi Hongkongin mielenilmauksia, joissa vastakkain ovat tärkeät isot asiat: vapaus puhua, kirjoittaa ja keskustella tai se toinen vapaus: vapaus tienata rahaa suu kiinni pidettynä, Latvus kuvaili.

Omassa varsinaisessa työpaikassaan Suomen Merimieskirkossa kaikki sinne tulleet ihmiset otetaan Latvuksen mukaan vastaan karvoineen kaikkineen – omine taustoineen, elämäntilanteineen ja tarinoineen – ja toivotetaan tervetulleeksi.

– Yhteisöllisyys on siellä suuressa roolissa, ja Merimieskirkko, oikeastaan siirtokuntien kirkko, tekeekin mielestäni sitä, mitä kirkon pitää tehdä, Latvus määritteli Jyväskylässä keskiviikkona.

”Tavallisen kirkon” avautumisesta ja lisääntyneestä keskustelusta ja puheista huolimatta tabuja kirkossa Papiston päivien perusteella ovat esimerkiksi piispojen valta sekä vallankäyttö kirkossa yleensä.

– Tai se, millainen kirkon hallintoon valittujen maallikkojen asema on. Saavatko he käyttää valtaansa vai ohjaavatko piispat ja papit sitä, Latvus luonnehti.

Myös kirkolle läheisistä asioista ja aiheista pitäisi puhua.

– Otetaan esimerkiksi kuolema. Mitä se on ja mitä siinä tapahtuu? Meillä kirkossa on monia kuvia siitä, mutta mitä kuolema oikeasti on, sitä on vaikea sanoa. Kukaan ei ole tullut takaisin kertomaan sitä, Latvus heitti.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut