14-vuotias Juliaana soittaa erittäin harvinaista soitinta

Juliaana Ruokokoski on Clarabella-orkesterin ainoa alaikäinen nuori. Marko Kauko

Shahin Doagu

Jyväskyläläinen Juliaana Ruokokoski hurahti käsikellojen soittamiseen noin viisi vuotta sitten ollessaan 9-vuotias. Nyt 14-vuotias lahjakas Ruokokoski soittaa jo aikuisten Clarabella-orkesterissa, sillä lastenorkesteriin ei löydy tarpeeksi harrastajia.

Käsikellot on harvinainen soitin niin Suomessa kuin muualla maailmassa. Clarabellan orkesterijohtaja Sari Eirtola-Loukola sanoo, että Suomi on pohjoismaista ainoa, jossa on käsikello-orkestereita.

– Täälläkin orkestereita on vain viidesta kuuteen. Venäjällä orkestereita on tietääkseni yksi. Viime vuonna olimme esiintymismatkalla Ruotsissa ja siellä oltiin ihan ihmeissään, Eirtola-Loukola sanoo.

Mutta mikä ihme on käsikellot? Ainakin ne ovat erittäin arvokas, yli 20 000 euroa maksava ryhmäsoitin. Lisäksi niitä on vaikea – joskus jopa mahdoton – soittaa yksin. KSML.tv:n videolla Ruokokoski sanoo käsikellon muistuttavan kirkonkelloa sillä erolla, että käsikello on pienempi ja ääni pehmeämpi. Lisäksi käsikelloja soittaessa on pidettävä hanskoja kädessä.

– Tämä siksi, etteivät soittimet likaantuisi. Käsistämme irtoaa jonkin verran esimerkiksi rasvaa, Eirtola-Loukola sanoo.

KSML.tv:n videolla Ruokokoski näyttää Clarabella-orkesterin kanssa, miten käsikelloja soitetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.