Öljy keikuttaa osakkeita

Mika Pesonen

Osakekurssit huohottavat öljyn loiskunnan tahtiin. Jos öljy halpenee, osakkeet laskevat. Jos öljy nousee, osakkeet nousevat. Tämä kuulostaa oudolta, sillä energiakustannusten alenemisen pitäisi olla pörssiyhtiöille hyvä asia. Tammikuinen logiikka menee niin, että öljyn halpenemisen pelätään aiheuttavan vaikeuksia öljy-yhtiöille, niiden alihankkijoille ja öljystä riippuvaisille maille. Markkinoilla pelätään jopa öljy-yhtiöiden konkursseja.

Öljyn hinta vaikuttaa myös politiikkaan. Iran pääsee mukaan talouspakotteiden purkamisen myötä. Se lisää ylitarjontaa, mikä painaa hintaa. Saudi-Arabia ottaa käyttöön verot polttoaineille, mikä voi aiheuttaa tyytymättömyyttä kansassa.

Kuinka kauan kuningashuone jaksaa pitää kiinni vallan kahvasta? Jos Saudi-Arabia ajautuu sekasortoon, on sillä arvaamattomat seuraukset Lähi-itään ja sitä kautta muualle maailmaan. Saudit ja Iran eivät ole kavereita.

Öljyntuottajamaat ovat rahastoineet öljytulojaan. Nyt ne joutuvat myymään osakkeita paikatakseen öljytulojen hiipumista. Ne ovat suuria sijoittajia, joiden tekemisillä on vaikutusta osakekursseihin. Osakkeiden kurssilasku lisää öljyvarojen vartijoiden hermoilua. Jos myyt osakkeita nyt, saatko paremman hinnan kuin viikon päästä?

Venäjän valtion vuosittaisista tuloista energian vientiin liittyvät verot tekevät noin puolet. Tämän vuoden budjettia on räknätty sillä oletuksella, että venäläisen raakaöljyn hinta on tänä vuonna keskimäärin noin 50 dollaria tynnyriltä dollarin maksaessa noin 60 ruplaa. Näilläkin oletuksilla budjetti on noin 40 miljardia dollaria alijäämäinen. Puuttuva raha aiotaan nostaa lihavina vuosina kerätystä säästöpossusta. Siellä on rahaa noin 50 miljardia dollaria, joten säästöpossu on vuoden kuluttua tyhjä, jos öljyn hinta ei nouse tai rupla heikkene rajusti.

Öljyn hinta ei ole noussut, päinvastoin. Kun hinta on valunut oletuksesta puoleen, pitäisi dollarin maksaa tuplasti enemmän eli 120 ruplaa, jotta budjetti toteutuisi. Dollari keikkuu nyt noin 80 ruplassa, joten nyt nähty heikkeneminen ei vielä riitä. Raju devalvaatio on korteissa. Venäjä on liemessä.

Ennakkotietojen mukaan Venäjän BKT supistui viime vuonna neljä prosenttia ja tänä vuonna lisää. Valuutan heikentyminen nostaa hintoja, mikä nakertaa kuluttajien ostovoimaa. Viime vuonna venäläisten reaaliansiot laskivat kymmenen prosentin vauhtia, mikä on heijastunut suoraan vähittäiskauppaan. Venäläiset ovat liemessä.

Suomalaiset Venäjällä toimivat pörssiyhtiöt kärsivät maan taloudesta eri tavoin. Esimerkiksi Nokian Renkaiden rengaskysyntä Venäjällä laskee, mutta se hyötyy raaka-aineiden hintojen laskusta ja ruplan devalvaatiosta, sillä se vie renkaita Venäjältä. Tikkurila ja Kesko kärsivät kuluttajien ostovoiman happanemisesta.

En sijoittaisi niihin niiden venäläisen panostuksen vuoksi. Yhtiöitä pitää katsoa kokonaisuutena ja selvittää ennen sijoituspäätöstä, kuinka suuri osa niiden liikevaihdosta ja tuloksesta tulee Venäjältä. Minä en uskalla sijoittaa Venäjälle juuri nyt.

Kirjoittaja toimii OP:ssa asiantuntijapäällikkönä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut