Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Väkivalta vie Tenstaa – Ammuskelut ja tuhopoltot piinaavat Tukholman lähiötä

Nuorempi konstaapeli Hanif Azizi selvitteli toissa viikolla Tenstan kauppakeskuksen ikkunoiden kohtaloa. Ximena Mahan (selin) muistutti, ettei vanhemmilla voi olla taloudellista vastuuta rikollisjengien riveihin ajatuneiden lastensa tekemisistä. Marko Kauko

Janne Yläjoki

Tukholmalaislähiön kebab-ravintolassa on lounasaika ja tupa täynnä. Karim tarjoilee falafel-pullia kuudelle somalitaustaiselle nuorelle miehelle, jotka vievät lähes puolet pikkuravintolan istumapaikoista.

Ravintolan ulko-ovi on auki rasvan käryn vuoksi. Ovesta näkyy poliisiauto, jossa istuva konstaapeli seuraa haukkana, miten suomalaistoimittajien asiointi onnistuu.

– Joka päivä sama juttu. Poliisi kuvaa koko ajan – en ymmärrä miksi, huokaisee Karim ja kumoaa lisää ranskalaisia sihisevään öljyyn.

Paikalla olevat somalimiehet ihmettelevät samaa.

– Me emme ole tehneet mitään. Olemme vain joukko jalkapalloilevia nuoria, toteaa yksi.

– Ongelma on media, joka suoltaa Tenstasta pelkkää sontaa, sanoo toinen kulmiensa alta katsoen.

Tilastojen valossa poliisilla on syynsä tarkkaavaisuuteen.

Tukholman luoteisosassa sijaitsevassa Tenstan lähiössä on rekisteröity yksinomaan tämän vuoden tammi-elokuussa 449 väkivaltarikosta, joista 25 on ollut ammuskeluvälikohtauksia. Alueen asukkaat tuntevat turvattomuutta enemmän kuin missään muualla Ruotsissa, ilmeni vuonna 2012 tehdyssä kyselytutkimuksessa.

– Tämä on aluetta, jossa käytetään huumeita avoimesti. Meillä ei ole resursseja olla täällä 24 tuntia vuorokaudessa, kertoo kadulla partioiva nuorempi konstaapeli Hanif Azizi.

– Mutta ei Tensta välttämättä pahin alue ole. Hyvin samanlaista on naapurilähiöissä kuten esimerkiksi Rinkebyssä, Husbyssä ja Hjulstassa, hän lisää.

Azizin mukaan Tenstan turvattomin paikka on metrotunneli, josta olimme juuri hetki sitten putkahtaneet maan pinnalle.

– Sitä on vaikea valvoa. Kaikki paikalliset eivät enää uskalla käyttää metroa liikkumiseen.

Islam on näillä kulmilla väkevä valtauskonto, mutta se ei Azizin mukaan liity rikollisuuteen millään tavalla.

– Ongelma on alhainen koulutustaso ja siitä kumpuava köyhyys. Kaikki vaan yrittävät epätoivoisesti hankkia rahaa, ja se aiheuttaa rikoksia.

– Toki täällä voi olla ääriajatteluakin, mutta me emme sitä juurikaan työssämme kohtaa. Meille moskeija on tärkeä yhteistyökumppani. Kun moskeijassa sanotaan nuorille jostakin, he yleensä uskovat – ainakin paremmin kuin meitä.

Ruotsalaismedian mukaan radikalisoituminen on alueella ainakin kohtalainen ongelma, joka koskettaa erityisesti somalinuoria. Tenstan lähialueelta on lähtenyt vajaan vuoden sisällä Isisin riveihin ainakin 14 nuorta somalinaista ja -miestä, kirjoittaa esimerkiksi Aftonbladet.

Poliisilla riittää Tenstassa töitä ilman uskonsotiakin. Esimerkiksi toissa viikolla, päivää ennen vierailuamme, paikallisen koulun liikuntasalilla oli ollut tuhopolttoyritys. Sama käytöstä poistettu liikuntahalli syttyi uudelleen seuraavana viikonloppuna ja paloi tuolloin ”hallitsemattomasti” yli tunnin ajan, kertoo Expressen-lehti.

Viime viikon tiistaiaamuna Forexin rahanvaihtopiste yritettiin ryöstää Tenstan keskustassa. Tors­tai-iltana oli vuorossa jengien välinen tulitaistelu, jossa haavoittui ainakin yksi 20-vuotias mies.

– Meillä on suuria ongelmia täällä. Mutta en puhuisi jengisodasta, koska täällä ei ole pysyviä katujengejä. On vain nuoria, jotka myyvät kamaa, Hanif Azizi toteaa.

Azizin mukaan poliisilla ei ole Tenstassa pysyvää poliisiasemaa, mikä osaltaan heikentää reagointimahdollisuuksia. Tensta on tosin niin tulenarkaa seutua, että nopea ja voimakas reagointi ei aina ole välttämättä järkevääkään.

Esimerkiksi viime toukokuussa Tenstan metroaseman edustalla oli välikohtaus, jossa noin 50 nuorta hyökkäsi poliisiauton kimppuun kiviä ja Molotovin cocktaileja viskellen. Poliisi sai tilanteen hallintaansa varoituslaukauksia ampumalla. Kukaan ei loukkaantunut.

Myös Tenstan tärkein julkinen palvelukeskus, kansalaiskonttori, poltettiin muutama vuosi sitten. Konttorin toiminta saatiin pian jatkumaan, mutta viraston seinänaapurina olleelle Nordea-pankille tämä riitti. Noin 19 000 asukkaan Tensta on ollut siitä lähtien ilman omaa pankkikonttoria.

Niin ikään autojen tuhopoltot ovat olleet aika ajoin ongelmana. Ruotsin SVT-kanavan viimevuotinen dokumentti Bränn en bil – få ett jobb (polta auto, saa työ) valotti hyvin ilmiön taustoja. Esimerkiksi Tenstassa nuoret kriminaalit polttivat autoja sen tähden, että saisivat töitä yövartijoina. Moni onnistuikin tavoitteessaan.

Pankkien ohella Tenstasta puuttuvat tyystin Ruotsin yleisimmät päivittäistavarakaupat kuten Coop, ICA ja Hemköp. Ainoa poikkeus on Lidl, joka palvelee edelleen tenstalaisia aivan ydinkeskustassa, metroasematunnelin edustalla.

Iso osa ruokakaupasta näyttää pyörivän kadulle avatulla suurella hedelmä- ja vihannestorilla. Sen lisäksi paikalliseen kauppakeskukseen, Tensta Centrumiin, on syntynyt uusia etnisiä puoteja, joista voi ostaa vaikkapa 30 kilon riisisäkin, halal-lihaa tai somalialaisia naistenvaatteita.

Piipahdamme pikaisesti Tensta Centrumissa, mutta olemme joutua välikohtaukseen jo ovella, kun joku tulee valittamaan valokuvauksesta. Ehdotan kuvaajalle kuvien hävittämistä, mikä saa tuohtuneen miehen tyyntymään.

Pysähdymme hetkeksi jututtamaan jordanialaistaustaista Ibrahim Ahmadia, joka pitää perheineen taloustarvikeliikettä kauppakeskuksessa. Miehen mukaan heidänkin liikkeensä on ryöstetty tänä vuonna kerran. Se tapahtui keskellä kirkasta päivää.

– Poliisi on keskuksessa liian vähän paikalla. Vartijoita on, mutta he käyvät vain sulkemassa keskuksen iltakahdeksalta, kertoo Ahmadi.

Poistuessamme keskuksesta huomaamme, että mustamaija on jo paikalla. Joku on rikkonut keskuksen kulmassa olevan liikkeen ikkunoita.

– Tyypillinen tilanne, kommentoi konstaapeli Hanif Azizi.

Hän jää kinaamaan chileläistaustaisen 38 vuotta Ruotsissa asuneen rouvan kanssa siitä, onko ilkivallan tekijöiden vanhemmilla korvausvelvollisuutta vaiko ei.

Me hipsimme kohti metrotunnelia.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut