Sipilä Ylelle: Hallituksen luottamus on kunnossa

Pääministeri Sipilä kiistää, että sote-uudistus olisi sovittu hätäpäiten. Martti Kainulainen

STT

Sote-kiista voi lopulta vain vahvistaa hallitusta, arvioi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) Ylelle. Pääministeri vakuutti Ylelle, että hallituksen sisäinen luottamus on kunnossa ja sote-uudistus saadaan vietyä maaliin.

Vielä eilen ennen ratkaisun syntyä Sipilä sanoi, että hallituksen luottamus on kärsinyt sote-kiistan takia.

Sipilä myöntää kuitenkin, että prosessi ei hoitunut "täysien tyylipisteiden" mukaan ja että hänen on katsottava tässä peiliin. Sipilä uhkasi hallitusta erolla torstaina, jos sote-kiistaan ei olisi saatu sopua aikaa.

Sipilä kiistää, että sote-uudistus olisi sovittu hätäpäiten. Hän sanoo, että uudistusta on työstetty jo hallituksen alkuajoista lähtien, mutta kipukohdat nousivat tällä viikolla esille.

Myös elinkeinoministeri Olli Reh (kesk.) kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamussa sanomalla, että kiistan taustalla olivat puolueiden erilaiset näkemykset alueiden roolista. Hän sanoo, että keskustan sote-ajatus perustui luottamukseen alueiden päätäntävallasta ja ihmisten omatoimisuudesta.

Hän kiistää, että keskustan aluehallintouudistus olisi varastanut huomion sote-uudistukselta. Palvelujen järjestäjien määrän aleneminen 200:sta viiteentoista on merkittävä uudistus, hän sanoo.

Hallituspuolueiden väleistä kysyessä Rehn kuvasi sote-kiistaa avioliitoksi, johon on tullut ryppyjä. Hänestä on nyt tärkeä siirtyä järkiavioliittoon, jotta uudistusten tekoa voidaan jatkaa.

Hallitus sopi viime yönä, että sote-palveluita järjestetään 15 alueen puitteissa. Itsehallintoalueita perustetaan 18.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.