Egypti odottaa vallankumouksen hedelmiä yhä

Päivi Arvonen

Huomenna 25. tammikuuta Egyptissä vietetään koko maailmaa sykähdyttäneen vallankumouksen viisivuotispäivää.

Kansannousu alkoi kansallisena poliisin päivänä 25. tammikuuta. Aktivistit kutsuivat egyptiläisiä koolle vastustamaan raaistunutta poliisiväkivaltaa. Presidentin syrjäyttäminen ei ollut kansannousun alkuperäinen tarkoitus, vaikka kolmen viikon mittainen kansannousu huipentuikin 11.2. presidentti Mubarakin vallasta väistymiseen.

Kansannousussa vaadittiin parempaa elämää; suurempaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta, tasokkaampaa koulutusta ja terveydenhuoltoa, työpaikkoja ja ruokaa.

Vallankumouksen vaatimukset ovat vuosi vuodelta ajankohtaisempia, sillä köyhyys ja sosiaalinen epätasa-arvo lisääntyvät Egyptissä koko ajan. Työttömiä on yhä enemmän ja yhä useampi joutuu menemään nälkäisenä nukkumaan.

Egyptiläisten valtaosa odottaa vallankumouksen vuosipäivää synkissä tunnelmissa. Mielialaa synkistää entisestään matkailun alamäki. Matkailu on Egyptin valtion tärkeimpiä tulonlähteitä ja elintärkeä tulonlähde lukemattomille egyptiläisperheille.

Matkailuelinkeinolla on mennyt huonosti vallankumouksesta lähtien. Tästä talvikaudesta odotettiin paljon. Toiveet pirstaloituivat Siinain niemimaalle lokakuun lopussa pudonneen venäläisen matkustajakoneen myötä. Täydellistä varmuutta venäläiskoneen maahansyöksyn syystä tuskin saadaan koskaan. Tapahtuman jälkeen Punaisenmeren rantalomakohteet autioituivat, koska venäläiset olivat ainoa vallankumouksen jälkeinen Egyptin rantalomille uskollinen ryhmä.

Hurghadan rantakaupungissa puukotettiin matkailijoita tammikuun alussa. Teon takana ei ollut terrorijärjestö vaan epätoivoiset egyptiläiset nuoret miehet. Heidän tekonsa välitti selkeän viestin maailmalle; matkailijoita eivät uhkaa enää vain liikenne tai terroristit vaan myös elämäänsä tuskastuneet egyptiläiset. Valitettavasti heitä on koko ajan enemmän.

Egyptin armeija aikoo juhlia vallankumouksen viisivuotispäivää. Tavallisilla kansalaisilla on vähän syytä juhlaan. Monet tahot, niin Muslimiveljeskunnan edustajat kuin nuoret aktivistit, ovat kutsuneet egyptiläisiä uuteen vallankumoukseen, jolla viimeinkin saavutettaisiin viiden vuoden takaisen kansannousun tavoitteet.

Valtio on vastannut uuden vallankumouksen vaatimuksiin pidättämällä Facebookissa aktiivisena toimivia nuoria, mikä ei suinkaan hiljennä tyytymättömän kansan ääntä vaan vahvistaa vaatimuksia nykyistä suuremmasta sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta ja sananvapaudesta.

Olisi ihme, jos vallankumouksen vuosipäivästä selvittäisiin ilman väkivaltaa. Egyptissä toimivat ISIS-terrorijärjestölle lojaaliuttaan julistaneet ryhmät ovat kohdistaneet iskunsa pääosin turvallisuusviranomaisia kohtaan kuten viimeksi viime torstaina Kairossa.

Vuosipäivää sijoittuva näyttävä isku olisi terroristeille suuri voitonmerkki ja siksi valtio on nostanut terrorismin vastaisen valmiutensa huippuunsa vuosipäivän alla.

Kirjoittaja on Egyptissä asuva vapaa toimittaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut