Voimajuoma Siperian tee syntyy vuorenkilven lehdistä – vielä ehtii keräämään

Ennen lumen tuloa ehtii vielä kerätä ainekset Siperian teeksi kutsuttuun voimajuomaan. Ne löytyvät melkein joka pihasta, sillä juoma valmistetaan pestyistä ja kuivatuista vuorenkilven lehdistä. Vuorenkilpi on yleinen koristekasvi, jonka "superfood-ominaisuus" ei vielä ole maassamme laajasti tiedossa.

Siperian, Mongolian tai Tiibetin teenä tunnettua juomaa on juotu pitkään idässä vuoristossa ja muissa ankarissa oloissa elävien kansojen keskuudessa. Juoma piristää ja antaa suorituskykyä, mikä on todistettua Suomessakin, hiirikokeissa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa (MTT) Mikkelissä.

Jyrsijöiden suorituskykyä mitattiin uimatestissä. Toinen ryhmä nautti vain vettä, toinen seitsemän päivän ajan vuorenkilpiteetä. Ne hiiret, jotka saivat vain vettä, jakosivat uida 500 sekuntia. Vuorenkilpiuutetta nauttineet uivat kaksi kertaa pitempään eli 1 100 sekuntia. Uintivoiman loputtua hiiret nostettiin kuiville, kun niiden nenä oli ollut veden alla kolme sekuntia.

Siperian teetä on aluksi nautittava varoen, jotta löytää itselleen sopivan annostuksen. Jotkut ovat saaneet jopa liikaa energiaa tai huonoa oloa liiasta nauttimisesta. MTT:n entinen yliagronomin Bertalan Galambosi antoi Keskisuomalaiselle haastattelun lokakuussa 2013. Siinä oli mukana myös Siperian tee valmisohje:

Kerää vuorenkilven ruskeita lehtiä ja huuhtele ne roskista. Kuivaa lehdet hyötykasvikuivurissa tai muutoin ja murskaa ne. Keitä uute, johon tulee kaksi ruokalusikallista jauhetta ja 3 desilitraa vettä. Anna porista kymmenen minuuttia. Sen jälkeen ”teen” annetaan seisoa puoli vuorokautta, jonka jälkeen se siivilöidään. 2–3 teelusikallista uutetta sekoitetaan desilitraan vettä ja juodaan.a lehtiä ja huuhdotaan ne roskista. Sitten ne kuivataan ja murskataan. Kaksi ruokalusikallista jauhetta ja 3 desilitraa vettä keitetään kymmenen minuuttia. Sen jälkeen ”teen” annetaan seisoa puoli vuorokautta, jonka jälkeen se siivilöidään.

2–3 teelusikallista uutetta sekoitetaan desilitraan vettä ja juodaan.

Lue ohessa olevista arkistojutuista miten vuorenkilpitee tuli Suomeen ja miltä juoma maistuu.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut