Ministeri Hanna Mäntylää kiistää petosepäilyn: "Olen joutunut kiusaamisen kohteeksi"

STT

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) kiistää syyllistyneensä rikokseen. Mäntylän mukaan häntä on kuultu esitutkinnassa epältynä petoksesta liittyen vuosina 2009–10 tehtyihin oikeusapuhakemuksiin.

Mäntylä kertoo tiedotteessa toimineensa viranomaisilta ja avustajaltaan saamiensa ohjeiden mukaisesti.

Mäntylän mukaan asiassa on kyse siitä, olisiko hänen tullut hakemuksessa ilmoittaa yli puolet vuodesta ulkomailla asuneen seurustelukumppaninsa tulot hakemuksessa vai ei. Hän kertoo tiedotteessa toimineensa viranomaisilta ja avustajaltaan saamiensa ohjeiden mukaisesti.

Mäntylän mukaan häntä kuultiin samasta aiheesta myös vuonna 2012. Silloin oli tehty ilmianto, jonka mukaan hän olisi antanut velkajärjestelyn yhteydessä väärää tietoa salaamalla seurustelukumppanin tulot. Silloin tutkinta päättyi Mäntylän mukaan päätökseen esitutkinnan rajoittamisesta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tutkinta lopetettiin eikä asiaa viety oikeuteen.

–?Olen vuosia sitten päättyneen seurustelusuhteen päättymisen jälkeen joutunut hyvin intensiivisen kiusaamisen kohteeksi, mikä on pitänyt sisällään erilaisia ilmiantoja milloin minnekin. Olen voittanut kaikki nämä erilaiset oikeudelliset ja muut menettelyt, joita näistä ilmiannoista ja muista toimista on seurannut, Mäntylä kirjoittaa tiedotteessa.

Mäntylän epäillään hakeneen itselleen perusteetta oikeusapua yli 5 000 euron arvosta, kertoo Seiska-lehti.

Seiskan tietojen mukaan Lapin poliisi on kuulustellut Mäntylää rikoksesta epäiltynä sekä kuullut todistajia. Epäilty rikos tapahtui vuoden 2010 lopussa, jolloin Mäntylä ei vielä ollut kansanedustaja.

Tutkinnanjohtaja Jukka Haataja vahvisti Iltalehdelle, että asia on poliisilla tutkinnassa. Esitutkinta valmistunee muutaman viikon sisällä, ja sen jälkeen poliisi pohtii syyttäjän kanssa, eteneekö asia syyteharkintaan, hän kertoi.

STT ei ole vielä saanut Mäntylältä kommenttia asiaan. Seiskalle Mäntylä kertoi, että hän toimi oikeusavun hakemisessa velkaneuvojan ohjeiden mukaan.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ei kommentoi asiaa STT:lle.

Seiskan mukaan epäily koskee lasten huoltoon liittynyttä oikeudenkäyntiä, jossa Mäntylä ilmoitti olevansa yksin asuva yksinhuoltajaäiti ja tarvitsevansa oikeusapua valtiolta.

Seiskan mukaan hän todellisuudessa kuitenkin asui avoliitossa varakkaan merikapteenin kanssa, eikä hänellä olisi ollut perusteita ilmaiseen oikeusapuun.

Tämä tuli ilmi seuraavana vuonna, kun merikapteeni ja Mäntylä riitelivät rahasta käräjäoikeudessa. Tässä oikeudenkäynnissä Mäntylä itse kertoi, että on asunut merikapteenin kanssa avoliitossa vuodesta 2006 marraskuuhun 2011 asti ja molemmat ovat huolehtineet perheen menoista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.