Sote-alueiden määrästä hallituksessa ilmiriita – hajoaako hallitus?

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on asettanut tämän päivän selkeästi takarajaksi sille, että sote-uudistuksesta tehdään päätöksiä. Alexander Stubb (kok.) kiisti aiemmin kriisin. Timo Soini (ps.) ei ole ottanut tänään asiaan kantaa. Antti Aimo-Koivisto

STT

Sosiaali- ja terveysuudistuksen isoin riita koskee yhä sote-alueiden määrää. Hallituslähde kertoo STT:lle, että riita kilpistyy yhä alueiden määrään, vaikka sekä kokoomus että keskusta ovat molemmat tulleet neuvotteluissa toisiaan vastaan.

Hallituslähde kuvaa tilannetta vakavaksi, sillä päätöksiä on saatava syntymään tänään. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on asettanut tämän päivän selkeästi takarajaksi sille, että sote-uudistuksesta tehdään päätöksiä.

– Tilanne on sillä tavalla vaikea, että kyseessä on vaalikauden vaikein päätös. Jos sopua ei synny, se on kriisi, hallituslähde sanoo.

Helsingin Sanomien mukaan Sipilä yrittää ratkaista asian tekemällä kompromissiksi kutsutun esityksen, joka on luonteeltaan ”ota tai jätä”. HS:n lähteiden mukaan Sipilä on sanonut olevansa valmis jopa hajottamaan hallituksen, jos kokoomus ei taivu 18 alueeseen.

Myös Ylen mukaan Sipilä olisi uhannut hajottaa hallituksen jos hänen esitystään ei hyväksytä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen kiisti hallituskriisin aiemmin päivällä pidetyssä toimittajatilaisuudessa. Ajankohtaista politiikkaa käsitelleen tilaisuuden ajoitus oli sattumaa, ja Vanhanen otti asiaan kantaa kysyttäessä.

Riita koskee nimenomaan keskustaa ja kokoomusta, kun taas keskusta ja perussuomalaiset ovat olleet lähellä toisiaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.