Uutisanalyysi: Kokoomus maalasi itsensä nurkkaan, josta on todella vaikea päästä pois

"Olisi kummallista, jos tämän illan aikalisä ei sisältäisi myös valmistautumista hallituksen hajoamiseen", toimittaja Matti Pietiläinen analysoi. Martti Kainulainen

Matti Pietiläinen

Kokoomus on maalannut itsensä lopullisesti nurkkaan sote-kysymyksellä.

Tällä viimeisellä kerralla maalauksen roiske on ollut todella rajua. Hallituksen tiedotustilaisuus sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen mallista lykkäytyi lähemmäs yötä, koska pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vetäytyi miettimään, miten suhtautuu hallituskumppanin rukkasiin.

Päävaihtoehtoja on kolme:

1) Sipilä ilmoittaa, ettei kokoomus saa enää miettimisaikaa sote-ratkaisussa, mikä johtaa nykyisen hallituksen hajoamiseen.

2) Sipilä antaa kokoomukselle lauantaihin asti aikaa ottaa kantaa keskustan ajamaan ja perussuomalaisille kelvanneeseen sote-ratkaisuun, jonka alimmalla tasolla on 18 itsehallintoaluetta, sote-aluetta. Ne seurailisivat nykyistä maakuntajakoa. Kokoomukselle olisi käynyt korkeintaan 12 sote-alueen malli.

3) Keskusta joustaa maakuntamallistaan sen verran, että itsehallintoalueita tulee vähemmän kuin on nykyisiä maakuntia.

Tässä vaiheessa vaihtoehto kaksi vaikuttaa todennäköisimmältä ja kolme kaikista vähiten todennäköiseltä.

Todennäköisesti kokoomus pääsee lauantaina itse päättämään jatkostaan hallituksessa ja sote-ratkaisun nielemisestä.

Puolueiden vääntämän sote-ratkaisun nieleminen on osoittautunut sille jo monta kertaa aikaisemminkin vaikeaksi.  Kokoomuslaisten poliitikkojen lisäksi lusikkaa on vaikuttanut pitävän tukevasti sopassa myös sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö, kokoomustaustainen Päivi Sillanaukee. Hän olisi halunnut sote-ratkaisun valmistelun vahvemmin ministeriön virkamiesten käsiin.

Jo viime hallituskaudella sote-julistettiin pari kertaa ratkaistuksi.

Kokoomus oli ratkaisuissa lopulta mukana muiden puolueiden rintamassa. Kulloisenkin ratkaisun kariuduttua se aloitti kuitenkin uudestaan väännätyksen kohti suurempia sote-alueita ja vapaampaa pelikenttää terveydenhuollon yrityksille.

Keskustan tarjoama malli vaikuttaa olevan paljon lähempänä perustuslakivaliokunnassa alkuvuonna kaatunutta sote-ratkaisua kuin kokoomuspoliitikkojen puheista voisi päätellä. Isoimmat muutokset ovat kuntatason poistaminen sote-kartalta ja rahoituksen siirtäminen ainakin alkuvaiheessa valtiolle.

Oma sivujuonteensa tämän torstain sote-sodassa on ollut salainen virkamiesraportti, joka vuodettiin toimittajille sopivasti osana puolueiden rajuinta viime metrien vääntöä. Virkamiesraportin julkaiseminen kertoo juuri väännön rajuudesta.

Kyse ei ole vain siitä, millä mallilla maan sosiaali- ja terveydenhoito parhaiten toteutettaisiin. Isot puolueet ovat harvinaisen tietoisia myös siitä, että nyt tehtävä sote-ratkaisu paaluttaa aluetason poliittisia valta-asetelmia jopa vuosikymmeniksi. Keskusta haluaa säilyä vahvana maakuntapuolueena ja kokoomus haluaa, ettei keskusta säily.

Olisi kummallista, jos tämän illan aikalisä ei sisältäisi myös valmistautumista hallituksen hajoamiseen. Keskustan sisäinen paine sote-alueiden määrästä kiinni pitämiseen on niin kova, että Sipilä katsonee episodin keskustan gallup-johdostakin johtuen loppuun asti.

Muuten, keskustan, perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja RKP:n muodostama hallitus ei ole nyt juuri sen mahdottomampi asia kuin moni tämän hallituskauden aikana jo nähty erikoisuus.

Sote-episodin jälkeen kokoomuksella on joka tapauksessa nykyistä vähemmän pelimerkkejä käytössä tulevissa hallituksen sisäisissä väännöissä, jos se jatkaa hallituksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.