Sotesta roihahti hallituskriisi – Sipilä kertoo "jatkoaskelista" kello 21

Hallituspuolueet ovat umpikujassa sote-neuvotteluissa. Martti Kainulainen

STT

Hallituspuolueet keskusta ja kokoomus ovat ajautuneet umpikujaan kiistelyssään sote-uudistuksesta. Kokoomus on pyytänyt pääministeri Juha Sipilältä (kesk.) pari päivää lisäaikaa sote-uudistuksen käsittelylle, jotta sen puoluevaltuusto voi käsitellä sitä lauantaina. Sipilä ei toistaiseksi ole vielä kertonut, suostuuko hän antamaan lisäaikaa.

Sipilä tiedotti Twitterissä kertovansa sotea koskevista "jatkoaskelista" valtioneuvoston linnassa tänään kello 21.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen sanoo, ettei puolue voi hyväksyä pääministeri Sipilän esitystä 18 sote-alueen mallista. Satosen mukaan kokoomus haluaa silti jatkaa ratkaisun etsimistä ja pysyä hallituksessa.

– Tässä vaiheessa ei ollut edellytyksiä hyväksyä sitä esitystä, joka oli, mutta olemme edelleen valmiita hakemaan ratkaisua ja toivomme sen löytyvän, Satonen sanoi.

Myös kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb korosti puolueensa halua pysyä hallituksessa. Stubbin mukaan asia on hallituskysymys, jos kokonaisratkaisusta ei löydy kompromissia.

– Jos ja kun tämä on hallituskysymys, kuten pääministeri on meidän ryhmälle esittänyt, niin meillä hallituksesta lähdöstä ja siellä pysymisestä päättää meidän valtuusto, ja se kokoontuu lauantaina, Stubb sanoi eduskunnassa.

Kokoomus on ajanut suurempien sote-alueiden mallia vedoten muun muassa asiantuntijanäkemyksiin uudistuksen tavoitteiden täyttymisestä.

Sipilä kävi esittelemässä viimeisintä sote-esitystään perussuomalaisten ja kokoomuksen eduskuntaryhmille iltapäivällä. Kokoomuksen ryhmässä Sipilä viipyi tunnin verran. Hän oli poistuessaan niukkasanainen ja totesi vain, että käytiin asiallinen keskustelu.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoo, että perussuomalaisille olisi kelvannut pääministeri Juha Sipilän (kesk.) esittämä 18 sote-alueen malli. Soinin mukaan puolueen eduskuntaryhmä hyväksyi kompromissin kokouksessaan.

Soini ei halunnut enempää kommentoida kokoomuksen torjuvaa kantaa tai hallituksen tilannetta. Hänen mukaansa jatko on nyt täysin pääministerin käsissä.

Alun perin hallituksen oli määrä tänä iltana esitellä ratkaisunsa sote-alueista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.