Syyte: Seinäjoen teinisurmaaja yritti ensin juottaa myrkkymehua – motiviina ihastus samaan poikaan

Seinäjoen teinisurman oikeudenkäynti keskiviikkona 18. marraskuuta. Aimo-Koivisto Antti

STT

Seinäjoen teinisurman haastehakemus paljasti kylmäävät syyt sille, miksi kahdeksasluokkalainen tyttö surmasi luokkakaverinsa huhtikuussa.

Syyttäjä Kimmo Lampisen mukaan tytöt olivat olleet vuodenvaihteessa ihastuneita samaan poikaan. Maaliskuussa toinen tytöistä oli käynyt sosiaalisessa mediassa keskustelua kilpasiskonsa väkivaltaisesta kohtelusta. Huhtikuun alkupuolella hän oli jo alkanut suunnitella tämän surmaamista hitaasti myrkyttämällä.

Huhtikuun lopussa tyttö houkutteli uhrinsa mopoauton kyytiin ja vei kotiinsa kyläilemään.

– Siellä hän on tarjonnut (uhrille) mehua, johon hän on sekoittanut tuulilasinpesunestettä. Kun (uhri) on juonut mehua, on hän havainnut siinä sivumakua ja jättänyt juomisen kesken, syyttäjä Lampinen kirjoittaa.

Myrkytysyrityksen epäonnistuttua tyttö vaihtoi taktiikkaa. Hän pyysi luokkakaveriaan istumaan lattialle ja sitoi tämän silmät. Luokkakaverin rentouduttua ja alettua kuunnella musiikkia tyttö haki keittiöstä veitsen ja alkoi lyödä avunpyynnöistä piittaamatta.

– Motiivi on selkeästi ollut raivata kilpailija pois, Lampinen sanoi Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa keskiviikkona.

Haastehakemuksen kuvaus tapahtumista perustuu murhasta syytetyn tytön omaan kertomukseen. Syyttäjän mukaan tekninen tutkinta tukee kaikkea, mitä tyttö on sanonut.

Lampinen vaatii tytölle kymmenen vuoden vankeusrangaistusta nuorena henkilönä tehdystä murhasta, jonka rangaistusasteikko on 2–12 vuotta vankeutta.

– Teko on tehty vakaasti harkiten ja erityisen raa'alla ja julmalla tavalla, ja ottaen huomioon rikokseen johtaneet ja siitä ilmenevät seikat, se on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, syyttäjä muotoilee.

15-vuotias tyttö voisi päästä ehdonalaiseen vapauteen istuttuaan kolmasosan tuomiostaan.

Tytön puolustuskaan ei kiistä tapahtumia. Hänen asianajajansa Kaarle Gummerus myöntää, että tytön ajatus on ollut aiheuttaa samaan poikaan ihastuneen luokkakaverin kuolema.

Puolustus myöntää tapon mutta kiistää murhan. Puolustuksen näkemys poikkeaa syyttäjän näkemyksestä lähinnä vakaan harkinnan osalta.

– Asioita on pohdittu ja jollain tasolla suunniteltu, Gummerus sanoo.

Tyttö oli esimerkiksi tehnyt netissä hakuja vaarallisista aineista. Tyttö ei kuitenkaan hyödyntänyt netistä löytämiään tietoja, painottaa asianajaja. Tyttö valitsi tuulilasinpesunesteen, koska sitä löytyi autotallista.

Asianajajan mukaan tyttö katuu tekoaan ja ymmärtää, että se oli väärin.

– Ihan varmasti (katuu), Gummerus sanoo.

Murhakäräjät jatkuvat Seinäjoella vielä torstaina. Käräjäoikeus päätti käsitellä asian ilman yleisöä, eivätkä muut kuin asianosaiset päässeet näkemään syytettyä. Tytölle on tehty mielentilatutkimus, joka sekin puidaan salassa.

Istunnon salaamista vaativat tytön puolustus sekä edunvalvoja lähinnä syytetyn ikään vedoten. Uhrin omaiset olisivat halunneet mahdollisimman julkisen käsittelyn. Heidän mukaansa julkisuus olisi esimerkiksi katkonut siipiä omaisille raskailta huhuilta.

Tuomioistuimen mukaan ei ollut erityisen painavaa syytä, jonka perusteella 15-vuotiaan syytettä olisi pitänyt käsitellä poikkeuksellisesti julkisesti.

Oikeus antaa aikanaan asiassa tuomion, josta se laatii myös julkisen selosteen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut