Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Irtopään kanssa poseeranneen miehen taustalla todennäköisesti väkivaltainen shiiajärjestö

STT

Irtopään kanssa poseeranneen miehen taustalta voi löytyä väkivaltainen shiiajärjestö, selviää miehen Facebook-tililtä löytyvistä kuvista. Irtopään lisäksi todennäköisesti irakilaistaustainen mies poseerasi Irakin islamilainen liike -lipun edessä. Myöhemmin mies oli kuvauttanut itsensä Suomen rajalla Torniossa.

Tutkijaupseeri Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta kertoo, että Irakin islamilainen liike on Isisiä vastustava mutta vastaaviin raakuuksiin syyllistynyt järjestö. Isis-järjestö edustaa sunnalaista islamia.

– Järjestö on syyllistynyt hyvin samantyyppisiin tekoihin, Paronen sanoo.

Parosen mukaan järjestö on perustettu vuonna 2014. Hänen mukaansa kyseessä on tyyppiesimerkki shiialaisista militioista, joiden suosia nousee isomman mullistuksen aikaan. Hänen mukaansa ennen Isisin tuloa samanlaisen reaktion aiheutti amerikkalaisten tunkeutuminen Irakiin.

Parosen mukaan järjestöt ovat tyypillisesti Iranin tukemia khomeinilaisia suurshiialaisuutta kannattavia järjestöjä.

Irakin islamilainen liike on hänen mukaansa paikallistasolta ponnistanut organisaatio, joka on päässyt hieman levittäytymään.

– Voisin kuvitella, että järjestö on saanut tukea Iranin tiedustelujärjestöltä, Paronen sanoo.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut