Poliisi ja sisäministeri: Häiriöt ja väkivalta lisääntyneet vastaanottokeskuksissa

Sisäministeri Petteri Orpo osallistui tänään pääministeri Sipilän kokoon kutsumaan hätäkokoukseen. Emmanuel Dunand

STT

Poliisi ja sisäministeri Petteri Orpo (kok.) kertovat, että häiriöt, levottomuudet ja väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet vastaanottokeskuksissa ja niiden liepeillä.

Poliisin ja sisäministerin tilannekatsauksen mukaan häiriöihin ja suoranaisiin väkivallantekoihin ovat syyllistyneet yhtä lailla turvapaikanhakijat kuin kantaväestöön kuuluvat.

Tilannekatsaus annettiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.), Orvon ja oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) kriisikokouksessa, joka järjestettiin tiistaina eduskunnan tiloissa. Kokoukseen osallistui myös poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Sipilän mukaan kriisikokoukseen oli aihetta häiriökäyttäytymisen lisääntymisen vuoksi. Kempeleen raiskaustapaus on Sipilän mukaan vain yksi osa sarjassa, josta poliisi on raportoinut.

– Puolin tai toisin tehty väkivalta on tuomittavaa, Sipilä summasi kokouksen jälkeen eduskunnassa.

Poliisi ei ole toistaiseksi vahvistanut, että Kempeleen raiskauksen vuoksi pidätetyt olisivat turvapaikanhakijoita.

Ylen mukaan poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen vahvistaa, että poliisin tietoon on tullut naisiin kohdistuvia häirintätapauksia.

– Vastaanottokeskuksissa ja niiden liepeillä on ollut häiriöitä, tappelunujakoita, varkauksia, mutta myös epäasiallista kohtelua naisia kohtaan kuten häirintää, huutelua ja jopa käsiksi käymistä, Kolehmainen kertoi Ylelle.

Sipilän mukaan kokouksessa keskusteltiin myös lainsäädäntöhankkeesta, jonka myötä törkeästä rikoksesta Suomessa tuomittu ulkomaalaistaustainen henkilö voitaisiin karkottaa maasta nopeutetusti. Laki on tulossa eduskunnan käsittelyyn keväällä. Muutoin tämän alan lainsäädäntö on Sipilän mukaan Suomessa hyvällä mallilla.

Kempeleen tapahtumat eivät ole vaikuttaneet Sipilän taannoiseen päätökseen luovuttaa Kempeleessä sijaitseva talonsa turvapaikanhakijoiden käyttöön.

– Oma päätökseni etenee omaa vauhtiaan, Sipilä sanoi.

STT ei tavoittanut Kolehmaista tai Orpoa kommentoimaan asiaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.