Rakastettu rotestilaulaja on poissa – Viihdetaiteilija Simo Salminen kuollut

Simo Salminen tunnettiin myös lasitaiteilijana. Terho Vuorinen

Jukka Annala / STT, Topi Nykänen

Näyttelijä, koomikko Simo Salminen kuoli keskiviikkona Salossa 82-vuotiaana. Asiasta kertoi MTV:n uutisille Salmisen tytär Sanna Salminen.

Salminen oli Pertti "Spede" Pasasen viihdeohjelmien ja elokuvien vakionäyttelijöitä 1960-luvulta saakka. Erityisesti hänet muistetaan Uuno Turhapuro -elokuvista Sörsselssön-roolihahmostaan. Härski Hartikaisen aisapari oli koulutukseltaan tekniikan tohtori, mutta ajautunut hanttihommiin epämääräiselle korjaamolle.

Salminen on kertonut, että elokuvauralta hänen mieleensä ovat piirtyneet muun muassa villin lännen parodia Speedy Gonzales (1970) ja sen jatko-osa Hirttämättömät (1971).

– Spede päätti, että tehdäänpä lännenelokuva, ja hän haluaa olla Speedy, lännen nopein. Sanoin, että okei, minä olen sitten Hämeen Hitain, Salminen kertoi STT:n haastattelussa 1996.

Viihdetaiteilija Salminen oli myös unohtumaton levylaulaja. Hänen tunnetuimpia lauluesityksiään on Rotestilaulu, joka syntyi Pasasen seurassa tv-sketsien suunnittelun oheistuotteena 1966.

– Olin Speden luona saunomassa, ja funtsimme sketsejä seuraavaan ohjelmaan. Sattumoisin tv:stä tuli tunnin ohjelma protestilauluista. Sanoin Spedelle, että eiköhän panna telkkari kiinni ja tehdä oma Rotestilaulu, oikein r:llä. Spede pani jo paperia koneeseen ja kysyi, että miten se menee, Salminen kertoi STT:lle.

Salmisen ikimuistoisesti tulkitsemia huumoriralleja ovat myös Pornolaulu, Alle lujaa ja Minä olen paakari, joka pohjautui hänen kondiittoritaustaansa. Hän toimi leivonta-alalla liki 20 vuotta, ja pitkään Colombia-leipomon tuotesuunnittelijana. Keikkojen paljous pakotti jättämään päivätyöt vuonna 1967.

Salmisen varhaisvaiheisiin kuului ura pellehyppääjänä. Taiteilijanimellä Liukas Lätkä hän molskahteli hassusti veteen 1950- ja 60-luvuilla. Hänen bravuurinumeronsa nimi oli Vetelä vanukas. Salminen saavutti Pohjoismaiden pellehyppymestaruuden 1957.

Hänen ensimmäinen elokuvaroolinsa oli vuonna 1960 Molskis, sanoi Eemeli, molskis! -filmissä.

Salminen tapasi Pasasen kanssa ensi kertaa tehdessään trampoliinishow'ta 1964. Salminen tarjosi ohjelmanumeroa televisioon, Pasanen piti näkemästään ja yhteistyö alkoi. Vesa-Matti Loirin uunoilun myötä legendaarinen viihdyttäjätroikka saavutti muotonsa.

Simo Salminen oli syntynyt 8. marraskuuta 1932.

Näyttelijä Hannele Lauri sanoo olevansa suruissaan ja kauhuissaan Simo Salmisen kuolemasta. STT:n haastattelussa Lauri luonnehtii ystäväänsä lämpimäksi ja hauskaksi ihmiseksi.

– Taas lähti hyvä ihminen, Lauri sanoo.

Hän teki vuosia Salmisen kanssa elokuvia ja sarjoja. Laurin mukaan Salminen jakoi lämpöä koko työyhteisölle. Lauri ei myöskään muista, että Salminen olisi koskaan suuttunut.

Lauri muistelee Vesku Show'n Rapea ja Ritua, jossa parivaljakko esiintyi.

– Meillä oli hirveän hauskaa keskenämme. Koko ryhmä tuli hyvin toimeen. Aina aamuisin, vaikka olisimme olleet kuinka väsyneitä, niin siellä Simo iloisena vilkutti jo Mainos-TV:n kahvilassa, Lauri kertoo.

Simo Salminen oli syntynyt 8. marraskuuta 1932.

Keski-Suomessa Salminen muistetaan Laukaan Lasilandian, vuodesta 1994 Laukaanhovin nimellä tunnetun matkailukeskuksen keulakuvana, lasitaiteilijana ja leipurina.

Lue myös Simo Salmisen 80-vuotishaastattelu vuodelta 2012 täältä ja Aino Suholan juttu viihdetaiteilijasta vuodelta 2003 täältä.

Keskisuomalainen kokosi myös kuvasarjan Simo Salmisen urasta ja elämästä. Sitä pääset katsomaan tästä.

 

Simo Salminen (1932–2015)

– Syntyi 8.11.1932 Vanajassa, kuoli 2.9.2015 Salossa

– Muutti 1938 Helsinkiin

– Jatko-opiskelijana taideteollisessa korkeakoulussa 1956–61

– Pohjoismaiden pellehyppymestari 1957, suorien kerroshyppyjen Suomen mestari 1959

– Leipurina vuodesta 1947, Colombia-leipomossa tuotesuunnittelijana vuoteen 1967, osallistui muun muassa kondiittorien näyttelyyn 1955 Lontoossa

– Laukaan Lasilandiassa, vuodesta 1994 Laukaanhovin nimellä toimineessa matkailukeskuksessa osakkaana, leipurina sekä lasitaiteilijana 1980- ja 1990-luvuilla.

– Ensimmäinen elokuvarooli 1960 Molskis, sanoi Eemeli, molskis! -elokuvassa, Spede-elokuvien keskeinen hahmo vuodesta 1964, yhteensä 43 elokuvaroolia

– Tv-ohjelmia 1960-luvulta vuoteen 2010, näyttelijänä teattereissa

– Yhdeksän singleä, tunnetuimmat Rotestilaulu ja Keltainen jäänsärkijä 1966, kolme albumia

– Näyttelyitä eri gallerioissa, Venla-patsaan tekijä 1982

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.