Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Suomalaisen kännin historia avautuu uutuuskirjassa

Keskiajan lopun kiltatuvissa arvokkainta eli juomia ei saanut turmella tai läikyttää eikä juomisellaan tai käytöksellään kiltaveljiä loukata. Esimerkiksi lattialle sylkeminen ja oksentaminen sekä sammuminen olivat kiellettyjä. Juojan oli selviydyttävä kotiinsa vaikka kontaten. Kuva Elis Chiewitzin kuvituksesta vuosilta 1827–28 C.M. Bellmanin Fredmans Epistlar -teokseen.

Risto Löf

Alkoholinkäyttö oli keskeinen osa suomalaisten sosiaalista elämää jo keskiajalla. Olut, viini ja myöhemmin viljaviina kuuluivat lähes poikkeuksetta miesten arkisiin ja juhlallisiin kohtaamisiin. Kaikkialla juotiin, niin markkinoilla, kievareissa ja tuvissa kuin käräjillä ja kirkoissa.

1400–1800-luvuilla ei olisi voinut kuvitellakaan kestejä tai juhlia ilman alkoholia, kertoo Suomen historian professorin Kustaa H.J. Vilkuna Jyväskylän yliopistosta.

– Humalassa piti olla lystikäs, mutta riehuminen on ollut aina paheksuttavaa. Ennen kaikkea alkoholin nauttiminen on ollut sosiaalinen tapa. Yksin juominen ei ole koskaan ollut mistään kotoisin, Vilkuna sanoo.

Alkoholin kohtuukäyttö nousi esiin myös 1700-luvulla. Pitäjäkohtaisissa säännöissä todettiin esimerkiksi, että vastedes hautajaisissa saa tarjota vain neljä tai viisi ”sopivan suuruista lasillista” viinaa. Erikseen piti mainita, että jos joku kieltäytyy alkoholista, häntä ei saa paheksua.

Vilkunan teos Juomareiden valtakunta esittelee suomalaisen kännin historiaa vuosina 1500–1850. Teos ilmestyy syyskuussa.

Korjattu 6.8. kello 19.11: Kuvatekstissä kerrottiin, että kuva olisi Olaus Magnuksen Pohjoisten kansojen historiasta. Todellisuudessa kuva on lis Chiewitzin kuvituksesta vuosilta 1827–28 C.M. Bellmanin Fredmans Epistlar -teokseen.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut