Energiateollisuus: Fennovoima ei saisi kaatua muotoseikkoihin

Suomi on parin viime vuoden aikana tuonut sähköä vuosittain noin kahden Fennovoiman laitoksen tuotannon verran. Jussi Nukari

STT

Energiateollisuus toivoo edelleen, että Fennovoiman voimalahanke saa hyväksynnän ja toteutuu omistajaselvittelyistä huolimatta. Sähköntuotannosta ja energiainvestoinneista vastaava johtaja Jukka Leskelä huomauttaa, että Suomi on parin viime vuoden aikana tuonut sähköä vuosittain noin kahden Fennovoiman laitoksen tuotannon verran.

Vaje kasvaa sitä mukaan kun vanhoja hiilivoimaloita poistetaan käytöstä. Leskelän mukaan lisätuotantoa tarvitaan, jotta energiatuotannossa pysyttäisiin edes nykytasolla. Hän toivoo, että Fennovoiman omistajapohjasta löydetään poliittisia päättäjiä tyydyttävä ratkaisu, jotta suuri investointi voisi toteutua.

– Fennovoiman tyyppinen voimalaitos tarvitaan. Olisi onnetonta, jos se kaatuisi muotoseikkoihin, Leskelä sanoo.

Leskelän mielestä omistuspohjaa olennaisempi asia rakentamislupahakemuksessa on Säteilyturvakeskuksen turvallisuustekninen arviointi. Fennovoima on Energiateollisuuden jäsen.

Leskelän mukaan investoinnit energiantuotantoon ovat jumissa seurauksena pitkittyneestä talouslamasta. Lisäksi tuetun tuotannon osuus on kasvanut viime vuosina jo noin 70 prosenttiin uusinvestoinneista.

– Seurauksena ilman tukia tuotetun sähkön markkina-asema heikkenee. Jos valtaosaa tuotantoinvestoinneista tuetaan, on vaikeaa investoida ilman tukia.

Kun Teollisuuden Voima päätti antaa Olkiluodon nelosreaktorin periaatepäätöksen raueta, on Fennovoiman hanke ainoa vireillä oleva uusi ydinvoimahanke Suomessa. Uuden hakemuksen voisi jättää Fortum, joka ilmoitti viime viikolla, ettei se ainakaan tässä vaiheessa ole lähdössä Fennovoiman osakkaaksi. Fortum julkistaa osavuosikatsauksensa ensi viikon torstaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.