Asiantuntija pitää euroeron mainitsemista dramaattisena: "Kreikalle pelkkää kurjuutta"

Kreikan ja velkojien sovun takarajaksi on asetettu sunnuntai, jolloin EU-johtajat kokoontuvat huippukokoukseen. Aris Messinis

STT

Kreikan euroeron mainitseminen virallisena mahdollisuutena, johon EU on varautunut, on dramaattinen käänne Kreikan kriisin käsittelyssä. Näin sanoo Aalto-yliopiston professori Vesa Puttonen.

Kreikan euroeron mainitseminen osoittaa, että muiden euromaiden ja Kreikan velkojien kärsivällisyys on lopussa, hän arvioi STT:lle. 

– Eiliseen asti virallinen totuus kuului, että euro on peruuttamaton, eikä mikään maa poistu siitä, mutta nyt Kreikan euroero on otettu pöydälle, eikä se ei ole enää tabu. Se on tie, jolta on vaikea kääntyä.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi yöllä, että Kreikan euroeron varalta on laadittu yksityiskohtainen suunnitelma. Kreikan ja velkojien sovun takarajaksi on asetettu sunnuntai, jolloin EU-johtajat kokoontuvat huippukokoukseen.

Puttosen mukaan on epätodennäköistä, että sovun takarajaa enää lykättäisiin.

– Se söisi aivan liikaa koko muun euroalueen, euron ja unionin uskottavuutta.

Kreikan euroeron ja sen varalta tehdyn suunnitelman mainitseminen on Puttosen mukaan kuin "viimeinen ultimatum" Kreikalle uhkapelin lopettamiseksi. Kyse ei silti ole vain retoriikasta.

– Euroero tulisi maksamaan, ja siihen on oltava valmiita, Puttonen sanoo. Kreikalla on velkoja noin 300 miljardia euroa ja lisäksi se on saanut noin 90 miljardia hätärahoitusta Euroopan keskuspankilta.

– On varauduttava siihen, että mitään siitä ei saada takaisin.

Eilisten neuvottelujen jälkeen Kreikan pääministeri Alexis Tsipras viittasi vielä Kreikan hallituksen sunnuntain kansanäänestyksestä saamaan "mandaattiin" ja sanoi sen olevan yksi Kreikan "aseista", kun maalle neuvotellaan kestävää velkaratkaisua.

Puttosen mukaan tällainen retoriikka voi viitata siihen, ettei Kreikan hallitus ymmärrä tilanteen vakavuutta.

– Tämä (tilanne) olisi farssi, ellei se olisi kreikkalaisten kannalta niin traaginen. Euroero tarkoittaisi kreikkalaisille syvää kurjuutta, konkursseja ja köyhyyttä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.