Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Järvessä uskaltaa uida – mutta muista nämä asiat

Vatsatautiepidemiat kiusasivat yleisten uimarantojen käyttäjiä viime kesänä. Terveysviranomaisten mukaan järvissä uskaltaa uida ensi kesänä, kunhan muistaa muutaman asian.

– Akuutin vatsa- ja ripulitaudin aikana ei ole suositeltavaa mennä uimaan. Olennaista on myös muistaa, että uimavesi ei ole koskaan juomakelpoista. Järvivettä ei pidä mennä juomaan, koska altistuminen tapahtuu, kun vettä nielaistaan, listaa erikoissuunnittelija Outi Zacheus Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Vesi- ja terveys -yksiköstä.

Hän muistuttaa myös hyvästä hygieniasta. Vessakäynnin jälkeen on aina syytä pestä kädet niin rannalla kuin kotonakin. Rantojen ylläpitäjien asia on pitää huolta asianmukaisista pukeutumis- ja peseytymispaikoista uimareille.

Jotta viime kesän kokemukset eivät toistuisi, lupa- ja valvontavirasto Valvira on ohjeistanut kuntien terveydensuojeluviranomaisia ensi kesästä. Ohjeiden mukaan uimavesistä on otettava näyte ennen uimakauden alkua ja vähintään kolme kertaa sen aikana.

Uimareita ja rantojen ylläpitäjiä pitää myös ohjeistaa hygieniasta. Yleiset tilat on pidettävä siisteinä, vaippoja ei saa vaihtaa uimavedessä ja ripuli- ja oksennustaudin aikana pitää välttää uimista.

THL:n tuoreen yhteenvedon mukaan uimarannoilla levisi viime kesänä ainakin kahdeksan epidemiaa, jotka pystyttiin tutkimuksissa todistamaan. Epäilyjä ilmoitettiin viranomaisille ennätysmäiset 15, kun tavallisesti ne ovat yksittäisiä.

Vatsatautien syynä oli ulosteperäinen tartunta. Taudinaiheuttajamikrobeita etsittiin näytteillä, joita otettiin ihmisistä, uimavesistä ja rannan ympäristöstä kuten wc-tiloista. Näytteistä löydettiin noroviruksia.

Norovirukset ovat Zacheuksen mukaan aina peräisin ihmisestä. Eläimiä ei norovirusepidemioista voi syyttää. Mutta miksi viime kesä oli niin poikkeuksellinen verrattuna muihin?

– Pitkät hellejaksot houkuttelivat uimarannat täyteen. Ihmisiä oli paljon liikkeellä yhtä aikaa, ja vedessä vietettiin pitkiä aikoja.

Kymmenet uimarit saivat vatsatautia esimerkiksi Oulun Lämsänjärvestä ja Sipoon Pilvijärvestä. Eniten epidemiat koettelivat Tamperetta, jossa ilmoitettiin yli tuhat sairastumista Tohloppi-, Tesoma-, Kauka- ja Suolijärvistä.