Susille panta kaulaan – Liikkeitä voi seurata verkosta

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Suomessa elää nyt 220–245 sutta. Juha Sahlgren

Topi Nykänen

Luonnonvarakeskus (Luke) aloittaa helmikuun alussa susien pannoitukset, jotka jatkuvat enintään huhtikuun 15. päivään. Luken tavoitteena on pannoittaa susia Kainuun, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Oulun riistakeskusten alueilla.

Edellisenä talvena susia ei pystytty pannoittamaan, koska lunta oli liian vähän. Tänä vuonna lunta on selvästi enemmän, joten pannoittaminen luultavasti onnistuu. Sudet etsitään ja nukutetaan helikopterista, jonka jälkeen ne mitataan ja merkitään GPS-pannalla.

Pantasudet ovat tärkeitä susikannan seurannassa. Reviirien kartoittamiseen käytetään pääasiassa satelliittiseurantatietoa niillä alueilla, joilla susia on onnistuttu pannoittamaan.

Kannanseurannan lisäksi pantatietoa käytetään reviirikohtaisen kannanhoidon suunnittelussa. Satelliittiseurannasta saadaan myös tietoa muun muassa susien levittäytymisestä, vaelluksista ja asettumisesta uusille alueille.

Pantasusien paikannustietoja on julkaistu ensimmäisen kerran kaikille avoimessa Riistahavainnot-verkkopalvelussa syksyllä 2013. Pannoitettavien susien seurantatietoja julkaistaan palvelussa helmikuun aikana. Maaliskuusta elokuuhun välisellä ajalla paikannustietoja ei esitetä suden lisääntymisajan vuoksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut