Palkittu ohjaaja: "Elokuvakulttuuri ei kuki Suomessa"

J-P Valkeapää otti Jussi-gaalassa helmikuun alussa vastaan parhaan ohjaajan Jussi elokuvastaan He ovat paenneet. Roni Rekomaa / Lehtikuva

Päivi Kujala

Ohjaaja Jukka-Pekka Valkeapäällä on karu kuva suomalaisesta elokuvakulttuurista:

– Se ei kuki täällä. Haastavamman suomalaisen taide-elokuvan yleisö löytyy ulkomailta.

Valkeapään uusin elokuva, vimmainen ja visuaalinen nuorisokuvaus He ovat paenneet palkittiin vastikään neljällä Jussi-patsaalla, kuten viime vuoden parhaana elokuvana ja ohjauksena. Yleisö ei ole sitä kuitenkaan löytänyt: katsojia on ollut vain 3 000.

– Jopa aktiiviharrastajat katsovat elokuvia Suomessa melko kapea-alaisesti, ohjaaja sanoo.

Vähän yleisöä keränneet taide-elokuvat, kuten juuri He ovat paenneet sekä Betoniyö, ovat kuitenkin näkyneet viime aikoina laajemmin arvovaltaisilla kansainvälisillä festivaaleilla kuin kotimaiset kassamagneetit.

Valkeapään pitkät fiktiot, He ovat paenneet sekä Muukalainen, nähdään tällä viikolla Arktisen Upeeta -elokuvafestivaalilla Jyväskylässä. Valkeapää itse vierailee paikalla Kampus Kinossa torstai-iltana.

Lue J-P Valkeapään ja elokuvan Jonia näytelleen Teppo Mannerin haastattelut keskiviikon lehdestä. Lue myös Keskisuomalaisessa julkaistut arviot J-P Valkeapään pitkistä elokuvista alla olevista linkeistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.