Hyvä vai paha: Uskonnollinen opetus halutaan pois armeijasta

Poistuuko tunnustuksellinen uskonnollisuus varusmiesten oppitunneilta? Kuva on Tikkakoskelta keväältä 2014. Risto Aalto

Tomi Tuomaala

Ovatko armeijan uskonnolliset tilaisuudet muutettava kaikille vapaaehtoisiksi? Onko varusmiesten uskonnollinen opetus korvattava uskontovapaalla? Säilyvätkö kenttähartaudet?

Tammikuun lopussa valmistunut puolustusvoimien työryhmäraportti Puolustusvoimien eettinen opetus ja sotilasparaatit on herättänyt vilkasta keskustelua. Raportin mukaan työryhmä muun muassa "pitää tärkeänä, että asevelvollisten osaamisen ja sodan ajan joukkojen toimintakyvyn kannalta tarkasteltuna tarpeellisiksi katsotuille oppitunneille voivat osallistua kaikki (--) riippumatta siitä, mihin kansanryhmään tai uskontokuntaan he kuuluvat. Oppituntien tulee olla uskonnottomia ja tunnustuksettomia, jolloin niiden sijasta ei ole tarpeen järjestää erillistä eettistä opetusta".

Hartaudet ja niihin rinnastettavat tilaisuudet työryhmä muuttaisi ”vapaaehtoisiksi ja uskonnottomiksi”. Kenttähartaudet kuitenkin säilytettäisiin, mutta niihin osallistuminen olisi vapaaehtoista riippumatta siitä, kuuluuko varusmies kirkkoon vai ei.

Raportin tehnyt työryhmä kuuli asiantuntijoina kenttäpiispa Pekka Särkiötä ja Vapaa-ajattelijain liiton pääsihteeriä Esa Ylikoskea.

Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo arvosteli raporttia Keskisuomalaisen haastattelussa (9.2.)

– Ei kirkon toiveissa ole pakottaa ketään rukoilemaan. Nyt kuitenkin tämän työryhmän esitysten myötä kristityt ja myös muslimivarusmiehet ovat vaarassa joutua harjoittamaan uskonnottomuutta, Keskitalo sanoi.

Jutun mukaan "Keskitalo harmittelee, että Suomessa ei osata olla aidosti monikulttuurisia ja suvaitsevaisia, kuten maissa, joissa erilaiset näkemykset ovat eläneet rinnakkain vuosisatoja, vaan ratkaisuksi haetaan aina uskonnoista luopumista".

Keskitalolle vastasi mielipidekirjoituksessa (12.2.) muun muassa Jyväskylän Kortepohjan koulun rehtori Risto Rönnberg:

"Uskonnonharjoittamisen puolustajat näyttävät nimeävän – kuten Keskitalokin – useita vihollisia, jotka muka murentavat meidän kaikkien yhteistä kulttuuriamme. Tämä ajattelutapa on läheistä sukua ajatukselle torjua kaikki meille 'vieras ja tänne kuulumaton'. Lisäksi uskonnottomuus on hänen mielestään (vieras) ideologia, jota 'kristityt ja muslimivarusmiehet ovat vaarassa joutua harjoittamaan'. Ajatus, että joutuisi uskomaan uskonnottomuuteen – siis siihen että ei usko – on vähintäänkin absurdi ajatus."

Keskustele aiheesta kommentoimalla tätä juttua tai Keskisuomalaisen Facebook-sivulla. Puolustusvoimien eettinen opetus ja sotilasparaatit -raportti löytyy verkosta täältä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut