Poliisi: "Lääkärinä esiintynyt otti tietoisen riskin"

Esa Laiho on saanut viime kesänä syytteet muun muassa törkeistä petoksista ja luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta. Kimmo M�ntyl�

STT

Lääkärinä esiintyneen Esa Laihon epäillään aiheuttaneen kahden potilaan kuoleman. Helsingin poliisi epäilee Laihoa kahdesta taposta ja neljästä törkeästä pahoinpitelystä. Laiho kiistää syyllistyneensä rikoksiin.

Epäillyistä tapoista yksi on tapahtunut Helsingissä ja toinen Lahdessa. Tutkinnanjohtaja Juha Rautaheimon mukaan kyse on iäkkäistä potilaista.

– Nämä kaksi tappoa ovat sellaisia, että hoitotoimilla on ollut selkeä syy-yhteys siihen potilaan menehtymiseen.

Rautaheimon mukaan epäilyissä on kyse Laihon antamasta hoidosta, hoitamatta jättämisistä ja mahdollisista laiminlyönneistä sekä hoitolinjauksista ja hoitopäätöksistä.

– Lähtökohta on se, että Laiho on ottanut tietoisen riskin, koska hän ei ole lääkäri.

Rautaheimon mukaan tilanne olisi ollut potilaiden kannalta ainakin jossain määrin toinen, jos heitä olisi hoitanut oikea lääkäri.

– Toki on ollut kyse sairaista ja huonokuntoisista ihmisistä.

Esitutkinta on valmistunut, ja rikosepäilyt lähtevät nyt apulaisvaltakunnansyyttäjälle syyteharkintaan. Esitutkinnassa selvitettiin myös kahden muun potilaan tapauksia, mutta niiden osalta poliisi arvioi, ettei kyse ole ollut törkeästä pahoinpitelystä.

Laiho on saanut viime kesänä syytteet muun muassa törkeistä petoksista ja luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta. Hän on kiistänyt syytteet.

Laihon epäillään työskennelleen väärennetyillä lääkärinpapereilla noin kymmenen vuotta ennen paljastumistaan marraskuussa 2011. Hän oli lääkärinä eripituisia jaksoja Helsingissä, Lahdessa, Kouvolassa ja Vihdissä. Laihon on arvioitu tienanneen noin miljoona euroa muun muassa lääkärinpalkkioina.

Nyt valmistuneessa esitutkinnassa selvitettiin Laihon potilailleen mahdollisesti aiheuttamaa hengen ja terveyden vaaraa.

– Tämä on Suomen rikoshistoriassa varsin poikkeuksellinen tapaus kaikin puolin, Rautaheimo luonnehtii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.