Raportti: Suomi ja Ruotsi eivät lähde sotilasliittoon

Puolustusministeri Carl Haglund puhumassa Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä käsittelevässä seminaarissa Tukholmassa. Antti Aimo-Koivisto

Eriikka Hienola, STT

Suomi ja Ruotsi ovat rajaamassa sotilaallisen yhteistyön kehittämisen jatkossakin rauhanajan yhteistyöhön. Maiden välille ei esitetä sotilasliittoa tänään julkistetussa yhteistyön edellytyksiä selvittäneessä raportissa.

Raportin pääkohdat julkistettiin illalla Tukholmassa.

Raportin mukaan ensimmäinen kuntoon laitettava asia olisi Suomen ja Ruotsin suojatut viestiyhteydet, mikä mahdollistaisi syvemmän yhteistyön. Yhteydet koskisivat niin puolustusministeriöitä kuin puolustusvoimia.

Vaikka turvatakuita ei esitetä, yhteistyö myös kriisi- ja konfliktioloissa lisäisi raportin mukaan yhteistyön arvoa. Se vaatisi poliittisen päätöksen.

Jopa lähiajan yhteistyötä on kaavailtu sotilaiden koulutuksessa ja harjoituksissa sekä harjoitusalueiden käytössä. Myös ilma- ja merivoimat kaavailevat yhteistyötä tukikohdissa ja satamissa.

Pidemmän aikavälin suunnitelmissa on kehittää maiden merialueiden ja ilmatilojen valvontaa.

Suomen Puolustusministeriö korosti, ettei yhteistyö tarkoita puolustusliiton muodostamista. Ministeriö täsmensi samalla, ettei yhteistyö Ruotsin kanssa korvaa muuta kansainvälistä yhteistyötä.

Suomen ja Ruotsin poliittiset johdot linjaavat käytännössä puolustusyhteistyön kehittämistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.