Joka kymmenes sairastaa munuaistautia tietämättään

Krooninen munuaistauti voi olla pitkään oireeton ja se havaitaan usein sattumalta muiden tutkimusten yhteydessä. Markku Ruottinen / Lehtikuva

STT

Moni sairastaa tietämättään munuaistautia, sanoo Oulun yliopistollisen sairaalan sisätautien ja nefrologian erikoislääkäri Risto Ikäheimo. Hänen mukaansa noin kymmenellä prosentilla suomalaista on jonkinasteinen munuaistauti. Munuaisten vajaatoiminta yleistyy väestön ikääntyessä.

Munuaisten tilanne olisi Ikäheimon mukaan hyvä kartoittaa vuosittain riskiryhmiin kuuluvilta. Riskiryhmiin kuuluvat muun muassa yli 70-vuotiaat, diabetesta, verenpaine-, sydän- ja verisuonitautia sairastavat.

Munuaisten vajaatoiminnan heikentyminen voidaan todeta veri- ja virtsakokeen perusteella.

Krooninen munuaistauti voi olla pitkään oireeton ja se havaitaan usein sattumalta muiden tutkimusten yhteydessä. Ikäheimon mukaan munuaisten vajaatoiminnan havaitseminen mahdollisimman varhain olisi kuitenkin tärkeää, jotta sitä sairastavat saataisiin ajoissa hoitoon ja seurantaan.

Munuaisten vajaatoiminta voi lyhentää elinikää. Se myös lisää sydän- ja verisuonitautikuolleisuutta, sillä munuaissairauksiin liittyy taipumus valtimoiden tukkeutumiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.