Tarja Halonen alkoi tuomaroida Suomelle vieraasti
Esko Aho (kesk.) ja Paavo Lipponen (sd.) pyrkivät pääministereinä lääkärin rooliin kansainvälisillä areenoilla ja onnistuivat siinä, arvioi entinen suurlähettiläs Jukka Valtasaari kirjassaan Suomen turvallisuus.
– Esko Ahon ja Paavo Lipposen hallitukset jättivät räätälöidyt ratkaisut taakseen: Aho hyväksyi Maastrichtin sopimuksen vuonna 1992 ilman varauksia ja Lipponen pyrki sen perusteella pienimpiin pöytiin vaikuttamaan ja edistämään etujamme. Molemmat merkitsivät etujemme edistämistä yhteistyössä Euroopan maiden kanssa ja sopivassa määrin Kekkosen mainitsemaa "lääkärin roolia" kriisien hallinnassa, kirjoittaa yli kymmenen vuotta Suomen Washingtonin suurlähettiläänä työskennellyt Valtasaari.
Hänen mukaansa presidentti Tarja Halonen vaihtoi lääkärin valkotakin tuomarin kaapuun. Valtasaari ei pidä muutosta hyvänä.
Halonen tuomitsi eräiden valtioiden turvautuneen Irakin sodassa kansainvälisten lakien vastaiseen voimankäyttöön ja ilmoitti globalisaation olevan epäeettistä ja kestämätöntä.
– Kummatkin mielipiteet ovat hyvin perusteltavissa, mutta kansainvälisen politiikan arvokkaimmasta puhujanpöntöstä puhuttuina ne kääntyvät tuomioiksi, joiden jakelua Suomi perinteisesti vierasti, Valtasaari kirjoittaa Docendon tänään julkaisemassa kirjassa.
Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.