Sote-ratkaisu yritetään pelastaa – Aikaa kolme viikkoa

Pääministeri Alexander Stubb saapui tapaamaan toimittajia eduskunnan aulaan torstaina alkuillasta. Stubbin pääviesti oli, että kaikki puolueet haluavat viedä sote-uudistusta eteenpäin, vaikka aikataulu on huippukireä. Seppo Samuli / Lehtikuva

Susanna Jääskeläinen, Sanna Nikula, Pekka Pohjolainen / STT

Kovia eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsittelyssä kokenut sote-uudistus yritetään vielä pelastaa.

Eduskuntapuolueet olivat torstai-illan sote-palaverissaan eduskunnassa yhtä mieltä siitä, että ratkaisuun pyritään vielä tällä vaalikaudella eli jäljellä olevassa kolmessa viikossa. Kanin vetämistä hatusta saa yrittää eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta, joka ottaa asian pöydälleen perjantaiaamuna.

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi, että kaikilla puolueilla on vahva tahto viedä uudistusta eteenpäin, vaikka aikataulu on huippukireä.

– Onnistutaanko siinä vai ei, sitä on vaikeaa tässä vaiheessa vielä sanoa, mutta se on meidän pyrkimyksemme, pääministeri Stubb vakuutti kokouksen jälkeen.

Stubbin mukaan puolueet ovat yksimielisiä siitä, että sotea ei ole haudattu. Mallin on oltava perustuslain mukainen ja sen on vastattava parlamentaarisen työryhmän alkuperäisiä tavoitteita. Ratkaisun on myös kurottava umpeen kestävyysvajetta, ja siihen pyritään vielä tämän vaalikauden aikana.

Perustuslakivaliokunta löysi sote-mallista suuria perustuslaillisia ongelmia. Valiokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) arvioi, että uudistuksen saaminen valmiiksi tällä vaalikaudella on äärimmäisen vaikeaa. Lakiesitys vaatii merkittäviä muutoksia.

– Tämä ei hidasta koko uudistusta. Seuraavat askeleet on vuosina 2016 ja 2017. Riittää, että siihen mennessä on toimiva ja perustuslain mukainen malli olemassa, Koskinen rauhoitteli.

Valiokunta käsittelee silti mahdolliset muutetut esitykset, jos se niitä saa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehula (kesk.) ei halua spekuloida aikataululla.

– Tämä on aikataulutettu niin, että se olisi mahdollista, mutta tässä (perustusvaliokunnan) nivaskassa on aika paljon pureksittavaa, hän sanoi

Rehula sanoi tottuneensa siihen, että joskus isotkin ratkaisut pystytään tekemään hyvinkin nopealla aikataululla.

Perustuslakivaliokunta ei antanut yksityiskohtaista ohjeistusta siitä, millaisia muutoksia tarvittaisiin. Se ei esimerkiksi kokonaan tyrmää vaihtoehtoa, jossa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuuta siirrettäisiin valtiolle. Myös maakuntamalli, jossa sote-alueille annettaisiin suorat vaalit ja verotusoikeus, olisi sen mielestä perustuslain mukainen, joskin se vaatisi muiden lakien muutoksia.

Perustuslakivaliokunta ei ota kantaa siihen, mikä malli olisi paras.

Valiokunnan mukaan ongelmat liittyvät kuntalaisten vaikuttamismahdollisuuksien ohenemiseen ja kuntien liian raskaaseen rahoitusvastuuseen. Päätöksenteko karkaa kunnista valtavan suurille sote-alueille, ja esityksen kaksikerroksinen malli on hankala.

– Yksittäisen kunnan saati kuntalaisen ääni ei kantaisi riittävässä määrin varsinkaan sinne ylemmän portaan sote-alueen päätöksentekoon, sanoi Koskinen.

Lisäksi useiden kuntien kunnallisveroprosentti nousee merkittävästi sote-uudistuksen ja valtionosuuslain yhteisvaikutuksesta. Ero voisi kasvaa nykyisestä kuudesta prosenttiyksiköstä noin 11 prosenttiyksikköön, eikä se ole valiokunnan mielestä oikeudenmukaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.