Stubb: Sote-ratkaisu yritetään vääntää ennen vaaleja

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) sanoo, että sote-ratkaisu yritetään yhä vääntää tällä vaalikaudella. Seppo Samuli / Lehtikuva

Katri Nieminen

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) kertoi torstai-iltana, että sote-ratkaisua yritetään sittenkin läpi jo tällä vaalikaudella kaikkien parlamentaaristen puolueiden yhteisymmärryksellä.

– Sotea ei ole kuopattu eikä haudattu, Stubb totesi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkaa Stubbin mukaan jo perjantaina aamulla työtä lain kimpussa.

Pikavauhtia runnottavalla sote-ratkaisulla on Stubbin mukaan neljä tavoitetta: 1. että se on perustuslain mukainen, 2. ratkaisu vastaa parlamentaarisen työryhmän alkuperäisiä tavoitteita, 3. ratkaisu kuroo umpeen kestävyysvajetta ja 4. pyrkimyksenä on saada ratkaisu tällä hallituskaudella.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Mikael Palola (kok.) huomautti, että urakka saada ratkaisu kolmessa viikossa on erittäin kova.

Käytännössä Palola uskoo, että tällä aikataululla ainoa mahdollisuus on maakunnallinen kuntayhtymämalli, jossa järjestäminen ja tuottaminen olisi samalla taholla.

Mallin heikkous on kuitenkin Palolan mukaan se, voidaanko sillä oikeasti kuroa umpeen kestävyysvajetta.

– Kun palveluiden järjestäminen ja rahoittaminen ovat eri tahoilla, miten pystytään hakemaan taloudellista tehokkuutta, Palola kyseenalaisti.

Keskustan kansanedustaja Mauri Pekkarinen (kesk.) oli tyytyväinen, että suur-sote on nyt joka tapauksessa pois päiväjärjestyksestä.

– On hyvä, jos kokoomuslaisetkin alkavat vähitellen tunnustaa, että maakuntapohja on ainoa järkevä, mihin tämä kannattaa rakentaa, Pekkarinen iloitsi.

Hän kuitenkin epäili, pystyykö nykyinen eduskunta saamaan enää ratkaisua aikaan.

Juttua korjattu 19.2. klo 19.39: Palolan sitaatissa sana tuottaminen muutettu rahoittamiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.