Professorit: Auerin tapaus käyty nyt tavattoman perusteellisesti läpi

Vaasan hovioikeus vapautti Anneli Auerin torstaina syytteistä miehensä murhasta. Rikosoikeuden profesorit Jussi Tapani ja Kimmo Nuotio arvioivat, että tapaus ei enää etene korkeimpaan oikeuteen. Sari Gustafsson / Lehtikuva

Vaasa

Oikeusoppineet pitävät erittäin epätodennäköisenä, että Ulvilan surman käsittely jatkuu enää korkeimmassa oikeudessa.

Anneli Auerin torstaina murhasyytteestä vapauttanut hovioikeus perkasi surman näytön liki poikkeuksellisen perusteellisesti, arvioivat rikosoikeuden professorit Jussi Tapani ja Kimmo Nuotio. He kuvailevat Vaasan hovioikeuden tuomiota erittäin vakuuttavaksi ja perinpohjaiseksi.

– Tuomiossa on tavattoman perusteellisesti käyty esitettyä näyttöä läpi, eikä pelkästään sitä, mitä on esitetty vaan miten esitetyn näytön luotettavuutta on arvioitu, Turun yliopistossa työskentelevä Tapani kommentoi torstaina STT:lle.

Helsingin yliopistossa toimiva Nuotio sanoo, että tuomioistuimeen kohdistui kovia odotuksia.

– Verrattuna edelliseen kierrokseen erona on se, että nyt oli uutta näyttöä ja kaikki näyttömateriaali yhtä aikaa tutkittavana. Ja nämä näyttökysymykset tuomioistuin on selvästi ottanut hyvin vakavasti.

Sekä Nuotio että Tapani arvioivat, että ilman uutta näyttöä valituslupaa korkeimpaan oikeuteen tuskin heltiää.

Vaasan hovioikeus vapautti Auerin syytteestä miehensä murhasta. Hovioikeus ratkaisi asian äänestyksellä äänin 2–1. Enemmistön mukaan Auerin syyllisyydestä jäi vähintäänkin varteenotettava epäily.

– On riittävällä tavalla jäänyt se mahdollisuus, että tekijä on ulkopuolinen. Sen johtopäätöksen perustella on Auer pakko vapauttaa, Tapani avaa päätöstä.

Oikeus katsoi, etteivät Auerin nuorimpien lasten kertomukset Ulvilan murhayön tapahtumista olleet uskottavia, ja että ne olivat ristiriidassa poliisin teknisessä rikostutkinnassa hankkiman selvityksen kanssa.

Korkein oikeus palautti Ulvilan murhajutun käräjäoikeuteen vuonna 2012 uusien todisteiden eli juuri lasten kertomusten vuoksi.

Jutun syyttäjä Kalle Kulmala kertoi STT:lle olevansa yllättynyt hovioikeuden ratkaisusta. Kulmalan mukaan syyttäjien vakaa käsitys oli, että näyttö riittää. Syyttäjät eivät vielä ole päättäneet, aikovatko valittaa hovioikeuden päätöksestä.

Käräjäoikeus on kahdesti katsonut Auerin syylliseksi miehensä murhaan ja hovioikeus nyt samoin kahdesti vapauttanut hänet syytteistä. Ensimmäistä kertaa käräjäoikeus tuomitsi Auerin murhasta vuonna 2010.

Tällä hetkellä Auer on vankilassa törkeistä seksuaalirikoksista.

Murhajutun siirtyillessä oikeusasteesta toiseen myös poliisin tekemä tutkinta on ollut kritiikin kohteena. Nuotion mukaan hovioikeuden päätöksestä ei kuitenkaan voi suoraan tulkita, että poliisitutkinnassa olisi ollut selviä puutteita.

– Ei mielestäni ainakaan selvästi syyttävä sormi kohdistunut poliisiin. Toki voi olla, että tämä tapaus osaltaan vaikuttaa tai on jo vaikuttanut poliisin tutkintatapoihin.

Anneli Auerin asianajajan Juha Mannerin mukaan Auer oli erittäin tyytyväinen ja huojentunut hovioikeuden päätöksestä. Manner tapasi Auerin vankilassa Turussa.

– Onnittelin häntä ja halasimme. Hän kiitti lyhyesti onnitteluista, ja ilmeet usein puhuvat enemmän kuin sanat. Kyllä hän hymyillä osaa, Manner kuvaili.

Mannerin mukaan Auer ei ole päässyt lainkaan vankilalomalle.

– Toivottavasti lomatkin alkaisivat nyt pyöriä.

Rikosseuraamuslaitoksen mukaan Auer vapautuu kesällä tuomiosta, jota hän nyt kärsii seksuaalirikoksista.

Ulvilan surman oikeudenkäyntikulut nousevat oikeusministeriön arvion mukaan yli kahteen miljoonaan euroon.

STT-työryhmä: Tuomas Arkimies, Päivi Pihlajarinne, Mia Peltola, Kimmo Mäkelä, Salla Salmela

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.