Zyskowicz jäädyttäisi indeksit ja pidentäisi työaikaa

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz julkaisi oman ehdotuksensa ensi vaalikaudella tarpeellisista valtiontalouden säästöistä. Antti Aimo-Koivisto

STT

Eläkkeisiin, lapsilisiin tai muihin Kelan kotitalouksille maksamiin tulonsiirtoihin ei tehdä indeksikorotuksia neljään vuoteen. Työaikaa pidennetään 15 minuutilla päivässä julkisella sektorilla. Ansiosidonnaista työttömyysturvaa lyhennetään 250 päivään, ja opintotukia leikataan 100 miljoonalla eurolla. Muun muassa näin lohkaisisi kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz valtiolle 2,6 miljardin euron säästöt seuraavalla vaalikaudella.

Zyskowicz lätkäisi maanantaina pöytään oman konkreettisen leikkauslistansa, jollaista yksikään puolue ei ole vielä julkistanut. Hän toivoo, että mahdollisimman moni puolue ottaisi ehdotukset ainakin keskustelun pohjaksi.

– Sellaiset puheet ovat humpuukia, ettei uusia miljardiluokan sopeuttamistoimia lainkaan tarvita. Niitä tarvitaan, mutta eri asia on, sopeutetaanko säästöjen, verojen vai molempien kautta. Itse linjaan, että säästöjen kautta, Zyskowicz sanoo.

Zyskowicz leikkaisi nimenomaan suorista tulonsiirroista, joita on hänen mukaansa korotettu tällä ja viime vaalikaudella sadoilla miljoonilla euroilla.

– Sen sijaan en kohdistaisi säästöjä juuri lainkaan julkisiin palveluihin kuten ulkoiseen ja sisäiseen turvallisuuteen, oikeuslaitokseen, koulutukseen sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin, joista on säästetty viime vuosina sadoilla ja sadoilla miljoonilla euroilla.

Hän uskoo, että toimivat palvelut ovat ihmisille tärkeämpiä kuin yksittäiset korotukset.

Kansanedustaja korostaa, että lista on hänen omansa, ei kokoomuksen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen vierastaa "Benin listassa" opintotuen muuttamista lainapainotteiseksi. Hänen mielestään se sisältäisi nykyisessä taloustilanteessa riskejä.

Myöskään Zyskowiczin ehdottama viljelijätukien leikkaaminen 5,5 prosentilla ei Satosen mielestä sovi tilanteeseen, jossa ruuan hinta on laskenut ja vienti Venäjälle on vaikeuksissa.

– Pääosin kohteissa ollaan oikeilla linjoilla. Indeksijäädytykset esimerkiksi liittyvät siihen, millainen palkkaratkaisu saadaan, Satonen sanoo.

Zyskowiczin mielestä tasapuolisuuden nimissä on tärkeää, että myös kansanedustajat ja yrityseliitti antavat omastaan pois. Hän pistäisi jäihin palkkiot ja kulukorvaukset.

– Näiden kokonaistaloudellinen merkitys on lähes olematon, mutta symbolinen merkitys suuri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.