Zyskowiczin leikkauslista toisi valtiolle miljardisäästöt

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz pienentäisi myös lääkekorvauksia perumalla peruskorvausprosentin korotuksen ja lisäämällä rinnakkaislääkkeiden käyttöä. Arkistokuva. Mervi Varonen

STT

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz on laatinut oman leikkauslistansa, joka toisi miljardisäästöt valtiolle.

Zyskowicz ehdottaa esimerkiksi, että työaikaa pidennetään julkisella sektorilla 15 minuutilla päivässä, yksityisen hammashuollon Kela-korvaukset poistetaan ja Kelan kotitalouksille maksamat tulonsiirrot jäädytetään vaalikauden ajaksi. Hän olisi myös valmis kieltämään tupakoinnin lailla.

Yksikään puolue ei ole vielä julkistanut yhtä yksityiskohtaista listaa leikkauskohteista. Zyskowiczin mukaan hänen listansa säästöt kohdistuvat ennen kaikkea suoriin tulonsiirtoihin, joita on korotettu sekä tällä että viime vaalikaudella sadoilla miljoonilla euroilla.

– Sen sijaan en kohdistaisi säästöjä juuri lainkaan julkisiin palveluihin kuten ulkoiseen ja sisäiseen turvallisuuteen, oikeuslaitokseen, koulutukseen sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin, joista on säästetty viime vuosina sadoilla ja sadoilla miljoonilla euroilla, konkarikansanedustaja perustelee.

Hänen mielestään esimerkiksi asuntolainojen korkovähennysten pienentäminen edelleen voisi olla paikallaan.

Zyskowicz pienentäisi myös lääkekorvauksia perumalla peruskorvausprosentin korotuksen ja lisäämällä rinnakkaislääkkeiden käyttöä. Lisäksi viljelijätukia voisi hänen mielestään supistaa 5,5 prosentilla.

Tasapuolisuuden vuoksi kansanedustaja jäädyttäisi myös muun muassa kansanedustajien palkkiot ja kulukorvaukset nykytasolle, lisäisi istuntopäiviä eduskunnassa kymmenellä päivällä vuodessa ja vähentäisi ministerien määrää. Hän esittää nollalinjaa lisäksi kaikkien valtion yritysten ja myös esimerkiksi eläkevakuutuslaitosten hallitusten palkkioiden korotuksiin.

Zyskowicz sanoo voivansa hyväksyä Keskuskauppakamarin vaatiman 250 miljoonan euron leikkauksen yritystukiin, mutta ensin pitäisi tietää mitä yritystukia leikattaisiin ja minkä verran kutakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.