Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

KD:sta erotettua Starczewskia uhkailtu – Turvamiehet mukana valtuuston kokouksessa

Juhani Starczewski kertoo olleensa yhteydessä poliisiin ja suojelupoliisiin Israeliin liittyvissä kysymyksissä. Matti Salmi

Tomi Tuomaala

Jyväskyläläistä kaupunginvaltuutettua Juhani Starczewskia on uhkailtu sen jälkeen, kun hänen puhemies Eero Heinäluomaa ja tämän vaimoa koskevat kirjoitukset nousivat julkisuuteen tammikuun puolivälissä.

– Varsinaisesti uhkailussa ei ole mitään uutta, onhan minut aiemmin uhattu tappaakin jo monta kertaa. Uutta on se, että uhkauksia tuli lyhyen ajan sisällä niin paljon, Starczewski sanoo.

Starczewski on saanut uhkauksia sähköpostitse, kirjeitse, tekstiviesteillä ja puhelimitse. Osa löytyy hänen internetin kotisivuiltaan.

– Netistä löytyy lisäksi aivan hurjia, eräässä oli meidän perheen kuolinilmoitus, vain kuolinpäivä puuttui. Ihan uskomatontahan tämä on.

Myös Starczewskin vaimo on saanut uhkausviestin. Starczewskin mukaan viestit on saatettu poliisin tietoon.

Pelottaako uhkailu?

– Eräs toinenkin toimittaja kysyi, että pelottaako. Sanoin, että enemmän pelkään Jumalaa kuin näitä. Mutta eihän se kylmäksi jätä, kun uhataan henkeä, terveyttä, perhettä ja sukua.

Uhkailu on johtanut siihen, että viime maanantain kaupunginvaltuuston kokouksessa Starczewskilla oli mukanaan turvamiehiä. Myös sunnuntaina Kiponniemen toimintakeskuksessa Jyväskylässä järjestetyillä Miesten päivillä mukana oli turvamies.

Ovatko turvamiehet olleet mukanasi omasta vai viranomaisten aloitteesta?

– Se on sekä–että. Olen vuosien varrella joutunut olemaan turvallisuusasioissa poliisin ja suojelupoliisin kanssa tekemisissä, lähinnä Israeliin liittyvissä kysymyksissä.

Starczewski on Israelin ystävät -yhdistyksen aktiivi. Järjestön tavoitteena on sääntöjensä mukaan toimia Israelin "kansan ja valtion hengellisen, henkisen ja aineellisen jälleenrakentamisen edistämiseksi Jumalan Sanan pohjalta".

Ovatko turvamiehet poliiseja vai muita?

– Sitä en voi kommentoida.

Eduskunnan puhemiehen Eero Heinäluoman vaimo kuoli tammikuun puolivälissä. Seuranneessa verkkokeskustelussa Starczewski vihjaisi, että Heinäluoman vaimon sairastuminen viime kesänä saattoi olla seurausta Eero Heinäluoman kannanotosta: Heinäluoma oli heinäkuussa kommentoinut myönteisesti arkkipiispa Kari Mäkisen puhetta, jossa Mäkinen oli pyytänyt julkisesti anteeksi homoseksuaalien kohtelua kirkossa ja yhteiskunnassa. Seurauksena kristillisdemokraatit erotti Starczewskin puolueesta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut