Ei elvytetä -tapauksista valitetaan kymmeniä kertoja vuodessa

Elvytystä voidaan tehdä muun muassa rintaan kiinnitettävällä defibrilaattorilla. Kauko Marko

Heljä Roikonen

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviralle tehdään vuosittain useita kymmeniä kanteluita epäilyttävistä ”ei elvytetä” eli DNR-päätöksistä (do not resuscitate).

Useimmiten asia liittyy kanteluun, jossa esitetään muitakin epäilyjä hoidon asianmukaisuudesta. Kanteluiden tekijöinä ovat omaiset.

Kun kanteluihin liittyvät tapaukset on selvitetty, lääkintöneuvos Markus Henrikssonin mukaan voi sanoa, että on erittäin harvinaista, että DNR-päätös olisi tehty epäasiallisin lääketieteellisin perustein. Tapausten valossa ei ole havaittu, että esimerkiksi resurssipulan vuoksi olisi jätetty elvyttämättä entistä herkemmin.

Todellisia ongelmia Henrikssonin mukaan sen sijaan on todettu omaisten informoinnissa. Ongelmia on syntynyt myös siksi, että potilas on itse luvannut kertoa kiellosta omaisille, mutta ei ole kertonutkaan. Tai omaisia on ollut paljon, eikä jokaista ole ehditty informoida, tai tilanne on tullut yksinkertaisesti niin nopeasti, että tietoa ei ole ehditty antaa.

Yksi Valviralle kantelun tehneistä on keuruulainen pastori Lauri Oinonen. Hän kanteli Keuruun terveyskeskuksen hoitoratkaisuista, joiden katsoo johtaneen äitinsä kuolemaan.

Oinosen mukaan oikeustoimikelpoinen, henkisesti vireä, polvi- ja reisikivun vuoksi tutkimuksiin päätynyt vanhus joutui vajaassa vuorokaudessa saattohoitopotilaaksi.

Lue lisää torstain Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.