Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista meni läpi eduskunnassa

Sukupuolineutraali avioliittolaki hyväksyttiin eduskunnan äänestyksessä perjantaina. Kimmo Mäntylä

STT

Eduskunta on päätynyt kannattamaan tasa-arvoista avioliittolakia äänin 105-92. Poissa äänestyksestä oli kaksi kansanedustajaa.

Perussuomalaisten Arja Juvonen äänesti tasa-arvoisen avioliittolain puolesta vastoin puolueensa ottamaa kantaa. Perussuomalaisten ryhmäpuheenjohtajan Jari Lindströmin mukaan Juvoselle ei koidu seuraamuksia äänestyksestä.

Poissa äänestyksestä olivat SDP:n Merja Mäkisalo-Ropponen ja Raimo Piirainen. Mäkisalo-Ropponen selittää ratkaisuaan sillä, että ei pystynyt tekemään ehdotonta päätöstä asiassa suuntaan tai toiseen. Piirainen on sairauslomalla.

Kantaansa etukäteen kertomattomista SDP:n Matti Saarinen ja kokoomuksen Pertti Salolainen sekä Ilkka Kanerva äänestivät tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Keskustan Aila Paloniemi ja kokoomuksen Jukka Kopra äänestivät vastaan.

Äänestyksen pohjana oli lakivaliokunnan mietintö, joka olisi pitänyt nykytilan ennallaan ja sallinut avioliiton vain eri sukupuolta oleville. Tämä mietintö siis hävisi äänestyksessä.

Uusi avioliittolaki ei tuo suuria juridisia muutoksia

Tasa-arvoinen avioliittolaki poistaa avioliittolaista sukupuolen käsitteen. Aiemmin samaa sukupuolta olevat ovat voineet rekisteröidä parisuhteensa. Uuden lain myötä rekisteröidyn parisuhteen käytäntö poistuisi.

Näin uudistus muuttaisi eri osa-alueita:

- Sukunimi: Samaa sukupuolta olevat parit saavat automaattisen oikeuden yhteiseen sukunimeen. Heille mahdolliseksi tulee myös kaksiosainen sukunimi.

- Adoptio: Samaa sukupuolta olevat parit saavat oikeuden adoptoida yhdessä. Aikaisemmin parin toinen osapuoli on ensin adoptoinut lapsen yksin ja toinen osapuoli tämän jälkeen aloittanut oman prosessin adoptoidakseen kumppaninsa lapsen.

- Transsukupuoliset: Sukupuoltaan avioitumisen tai parisuhteen rekisteröinnin jälkeen korjanneen ei enää tarvitse erota aviopuolisostaan tai vaihtaa rekisteröityä parisuhdettaan avioliitoksi virallistaakseen sukupuolensa.

- Kirkko: Kirkollisessa vihkimisessä mikään ei muutu. Kirkko päättää kantansa samaa sukupuolta olevien liittoihin itse.

- Vastakkaista sukupuolta olevien avioliitto: Uusi laki ei vaikuta heteropareihin mitenkään.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut