Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Jyväskylä-ilmiö 1/6: Mikä ihmeen taksari?

Juri Lönn tilasi taksarin Grilli 21:n Tarja Aflechtilta, Tutta Kesti katselee vierestä. Mattila Elina

Mika Seppänen

Tuttu tilanne monelle etenkin myöhäisenä perjantai- tai lauantai-iltana. Kotimatka ravintolasta oman peiton alle on käynnissä. Yhtäkkiä nenään kantautuu houkutteleva, suorastaan viettelevä tuoksu. Tuoksu tulee läheiseltä grilliltä ja se saa aikaan järjettömän nälän tunteen. On pakko vielä syödä jotain ennen kuin kapsahtaa sänkyyn.

Mutta mitäköhän sitä söisi? Lista on pitkä ja valinnanvaraa paljon, mutta koska listaa ei jaksa enää yömyöhällä ryhtyä kunnolla selaamaan, päätös tilattavasta annoksesta ei lopulta ole äärimmäisen vaikea; makkaraperunat sopii tähän hetkeen mainiosti.

Mutta koska ollaan Jyväskylässä, makkaraperunat-nimistä annosta ei listalla näy. On vain joku ihmeen taksari, joka vaikuttaa aivan samalta annokselta kuin makkaraperunat, mutta silti se on nimeltään taksari.

Ei hemmetti. Mikä ihmeen taksari?!

Taksari, jos joku, on perinteinen jyväskyläläinen grilliruoka. Ja koska se on perinteinen, se on myös erittäin suosittu.

– Hampurilaisten ohella se on varmasti menevin tuote meidän grillillä. Se on helppo tilata ja syödä, ja sen vuoksi sitä menee varsinkin viikonloppuna reilusti toista sataa per ilta, Grilli 21 -ketjun omistavan Mäkisen suvun vesa Markku Mäkinen arvelee.

Taksarin juuret ulottuvat aina 1970-luvulle saakka, jolloin Markku Mäkisen mummo Margit perusti Jyväskylään Pikagrilli-nimisen grillikioskin, joka oli ensimmäisiä laatuaan koko Keski-Suomessa. Mummo-Mäkinen keksi heti ensi töikseen väsätä tuotteen, joka sopisi hyvin paikallisten taksikuskien suuhun.

– Taksikuskit olivat sanoneet mummolle, että he haluavat makkaraa ja sen vuoksi hän keksi annoksen, johon tulee uppokeitettyä makkaraa ja ranskalaisia, Markku Mäkinen selvittää.

– Aluksi mummo nimesi sen ”taksimiehen annokseksi”, mutta koska se oli nimensä puolesta liian pitkä kioskin kirjaintauluun, niin se lyhennettiin nopeasti ”taksariksi”. Siitä lähtien se on ollut sen niminen.

Mutta eikö makkaraperunat olisi nimenä hitusen osuvampi kuin taksari?

– Makkaraperunat olisi kieltämättä ihan hyvä nimi, mutta se, miksi taksari on taksari, johtuu varmaan siitä, ettei silloin edes ollut olemassa sellaista annosta kuin makkaraperunat. Siihen aikaan kun ei ollut grillejäkään kovin paljon. Toki makkaraperunoita varmaan jossain osattiin tehdä, mutta ainakaan mummo ei siitä ollut mitään kuullut, Markku Mäkinen kertoo.

Ahaa, tämä selvä. Eli taksari ja makkaraperunat on käytännössä sama asia?

– Kyllä, joitain paikkakohtaisia eroja voi olla olemassa esimerkiksi makkaravalinnan tai maustamisen suhteen, mutta käytännössä paketti on sama.

Ulkopaikkakuntalaisten on vaikea käsittää taksari-nimeä. Esimerkiksi muualta muuttaneet opiskelijat ovat Mäkisen mukaan usein ihmeissään erikoisen nimisestä annoksesta.

– Tosi usein sitä saa asiakkaille selitellä, mutta yleensä en jaksa kertoa koko historiaa. Yleensä sanon vain, että täällä se on taksari, ja sillä selvä. Sitä on kuitenkin jo kymmeniä vuosia samalla nimellä tehty, joten turha sitä enää on lähteä vaihtamaan, Mäkinen hymähtää.

Minkälainen on sitten tyypillinen taksarin ostaja? Ravintolasta palaava yön kulkija, kenties?

– Kyllähän sitä yöllä menee paljon. Jos ihminen on tarpeeksi humalassa, niin taksari on helppo tilata, koska sen lausuminen ei vaadi kovinkaan paljon, Mäkinen naurahtaa.

– Mutta yleisesti ottaen sitä menee kaikenlaisille ihmisille. Ehkä miehille enemmän kuin naisille, koska miehille makkara maistuu paremmin ja naiset taas haluavat mieluummin jotain kasviksia tai vaikka kanaa.

Entä onko taksari edelleen yhtä kovassa huudossa taksikuskien keskuudessa kuin ennen vanhaan?

– Kyllä kai nekin sitä syö. Mutta toisaalta taksikuskit käyvät grillillä niin paljon, että luultavasti ne haluavat välillä jotain muutakin kuin taksarin. Varsinkin vanhat kuskit alkavat olla jo vähän kyllästyneitä koko taksariin, Mäkinen nauraa.

Tämä juttu on julkaistu Keskisuomalaisessa 5.10.2006.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut